U Kragujevcu održana Međunarodna stručna konferencija sa temom krimanalne radikalizacije dece

Društvo

Centar za socijalne inovacije i integracije u saradnji sa Biroom za narkotike i sprovođenje zakona ambasade SAD organizovao je u Kragujevcu prvu Međunarodnu stručnu konferenciju „Sprečavanje kriminalne radikalizacije dece i mladih, kroz razvoj preventivnih programa na nivou lokalne zajednice“.

  • Na žalost, mi smo svedoci da tragedije kakva je masovna pucnjava u maju nisu nemoguće da se dogode u Srbiji i da mi moramo da se bavimo tim problemom kako da sprečimo i kako da otkrijemo moguće počinioce i kako da sprečimo ta krivična dela. Želja nam je da nakon ovoga dana stvorimo priču koja će moći da se nadograđuje i da zajedno delujemo na smanjenju maloletn ičke delinkvencije i kriminaliteta mladih, rekao je Boris Herman iz Centra za socijalne inovacije i integracije podesetio da, bez obzira što je po statistici maloletnički kriminalitet u Srbiji u opadanju, kvalitativna analiza pokazuje je broj nasilnih krivičnih dela koje vrše maloletnici u porastu.

Pored predstavnika iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u centralnom panelu učestvovali su gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, koji su govorili o masovnim pucnjavima i ubistvima u školama u Americi.

John-Michael Keyes čija je ćerka stradala u talačkoj situaciji u školi rekao je da je 2006. godine nepoznati počinilac ušao je u srednju školu gde su bili i učenici sedmog razreda.

  • Jedna od njih je bila naša ćerka Emili i on ih je držao kao taoce. Ona je bila žrtva tog nemilog događaja. Poslala nam je pre svoje  smrti „volim vas dragi moji“ i mi smo na osnovu te poruke 2009. osnovali fondaciju koja se zove „I love you guys“. Mi pomažemo bezbednosti škola i pomažemo povećavanju nivoa bezbednosti u školama. I do danas 45.000 škola i različitih institucija, svih ljudi koji se bave decom su naši članovi koristili su naše usluge koje se ne naplaćuju i koje su besplatne.

A.J. DeAndrea je bio zamenik šefa policije i bio vođa taktičkog tima 2006. školi u Koloradu gde je stradala ćerka gospodina John-Michael Keyes.

  • Ono što sam ja pokrenuo jeste taktika kako da usvojimo zakone da bismo rešili pitanje oružanog nasilja i uzimanja talasa. Mislim da je benefit ovakvih konferencija ogroman jer možemo da razgovaramo i možemo da razmenjujemo iskustva a takođe možemo da razgovaramo o tome kako je moguće da preveniramo ili da potpuno zaustavimo nasilje pre nego što se dogodi da razgovaramo sa građanima.

Član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić Zeka pozdravio učesnike u ime grada i istakao koliko je prevencija nasilja i kriminala u obrazovnim institucijama važna.

Ovo je prva konferencija koja je održana u Kragujevcu sa temom krimanalne radikalizacije dece.

Ideja je da se svake godine organizuje susreti ovakvog tipa, kao i tribine na kojima bi učestvovali stručnjaci iz ovih oblasti.         

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.