U KRAGUJEVCU POČELI DANI ČEŠKE KULTURE

Društvo Grad Kultura

ložbom pod nazivom “Herman Avgust Majnert – Pionir srpskog zdravstva“, u Galeriji Narodne biblioteke, sinoć je otvorena manifestacija “Dani češke kulture u Kragujevcu 2018.“, koju je priredio Nenad Karamijalković a organizovalo udruženje srpsko češkog prijateljstva “Česi Šumadije“. Reč je o biografsko – dokumentarnoj postavci posvećenoj životnoj priči dr Hermana Avgusta Majnerta, prvog kragujevačkog i trećeg beogradskog okružnog fizikusa (načelnika saniteta), koji je bio prvi trajno nastanjeni česki doseljenik u Srbiji. Pored predstavnika grada Kragujevca, izložbi je prisustvovao i ambasador Republike Češke u Srbiji, g-din Tomaš Kuhta, kome je ovo prva zvanična poseta van Beograda.

U Srbiju sam dolazio ranije, a Kragujevac je prvi grad koji posećujem i srećan sam što je moj dolazak, u godini u kojoj proslavljamo 100 godina naših diplomatskih odnosa. Prisutnost Čeha, umetnika, arhitekata, lekara, poštovanih i obrazovanih ljudi koji su dolazili i radili u Srbiji oseća se ovde. Drago mi je što se izložbama kao što je ova sećate i proslavljate tradicionalne odnose koje imaju dve zemlje, a koje ćemo i sa mojim radom nastaviti da negujemo, imajući u vidu da naša saradnja ima dobre temelje na kojima možemo raditi u budućnosti, rekao je Tomaš Kuhta, ambasor Republike Češke u Srbiji.

Manifestacija “Dani češke kulture u Kragujevcu 2018.“ ove godine podudara se sa obeležavanjem brojnih značajnih jubileja. Glavni motiv da ovom izložbom započnemo manifestaciju je to što ove godine obeležavamo dva veka od proglašenja Kragujevca, prvom prestonicom moderne Srbije, a dr Herman Avgust Majnert, bio je prvi načelnik saniteta od 1839.-1941. godine, upravo u periodu kragujevačkog prestonovanja, kaže Nenad Karamijalković, autor, inače etnolog-antropolog, konzervator-istraživač u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu. Kao prvi načelnik saniteta u Kragujevcu dr Majnert je omogućio da zdravstvo postane dostupno širim slojevima stanovništva, navodi Karamijalković i dodaje da je upravo on bio odgovoran za dovođenje babica, otvaranje bolnica, apoteka, snabdevanja medicinskim materijalom, a njegov doprinos je još značajniji jer je radio na zdravstvenom opismenjavnju stanovništva.

Inače, povodom otvaranja manifestacije “Dani češke kulture u Kragujevcu 2018.“, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju organizovali su prijem za ambasadora Češke u Srbiji, Tomaša Kuhtu, na kome su ga upoznali o svim istorijskim činjenicama i razvojnim tokovima grada. Kragujevčanima je velika čast što je g-din Tomaš, od kada je stupio na dužnost ambasadora u Srbiji, Kragujevac prva zvanična destinaciju koju posećuje van Beograda, a posebno zbog toga što naš grad i Češku, kroz saradnju sa gradom Kijovom i Južnomoravskom regijom vezuju jako dobri prijateljski odnosi, kazao je Petrašinović. Imajući u vidu da gradovi u Češkoj i grad Kragujevac imaju slične karakteristike, otvorene su i mogućnosti za unapređenje privredne i obrazovne saradnje, o čemu će biti više reči na nekom od narednih susreta, rečeno je na prijemu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.