U KRAGUJEVCU POSTAVLJENI KONTEJNERI ZA RAZVRSTAVANJE OTPADA

Društvo Grad

Na šezdeset lokacija na teritoriji Kragujevca Javno komunalno preduzeće „Šumadija“, u saradnji sa kompanijom „Sekopak“, postavilo je 140 plastičnih kontejnera za razdvajanje sekundarnih sirovina. Za sakupljanje ambalažnog otpada na šezdeset lokacija u Kragujevcu postavljena su po dva ili tri kontejnera za sakupljanje pet ambalaže i limenki, stakla i papira.

Cilj je da građani steknu naviku razvrstavanja otpada koji će se jednom mesečno, specijalnim vozilom, odvoziti u reciklažni centar.

  • Jako lepo izgledaju, funkcionalni su, ali mi kao građani bi trebalo da se pridržavamo, da samo ono što je obeleženo ubacujemo u taj kontejner, kaže Zorica Milovanović iz Kragujevca.

Ovo je jedan od načina očuvanja životne sredine i eliminisanja nepravilnog odlaganja otpada, a za komunalni otpad i dalje će se koristiti metalni kontejneri. Međutim, ni njih nema dovoljno, zbog čega se u mnogim prigradskim naseljima stvaraju divlje deponije. Taj problem će, kako kažu u komunalnom preduzeću, biti rešen do kraja godine nabavkom dovoljnog broja kontejnera.

  • Cilj nam je da motivišemo sugrađane da odvajaju otpad koji kasnije dolaze kod nas u reciklažni centar, odakle se vrši obrada takve vrste otpada i prosleđuje ovlašćenim operaterima na dalje zbrinjavanje, navodi Nemanja Dimitrijević, direktor JKP „Šumadija“.

Staklo je, pored aluminijuma, jedini sto posto reciklabilni materijal. Ukoliko Kragujevčani, do početka maja, sakupe više od 30 tona stakla, grad će dobiti „origami“ – kontejner u koji može stati tona staklene ambalaže.

Kako pojedini sugrađani ističu:  „Lepa ideja, ostaje nam samo još da se nadamo da ce ovako razvrstane stvari odvoziti i specijalizovani „Đubretarci“ a ne na kraju sve ode u jedan isti kamion“.

2 komentara

  1. Zaposlite nekog pismenog da vam pise tekstove…inace ce i vas ubacitivu taj isti kamJon

  2. Sve je to ok. Jedina zamerka je što se obračuni rade na osnovu kvadrature kuće ili objekta. Ja smatram da smeće prave članovi domsćinstva tj. objekta a ne njegova kvadratura. To treba da se obavezno ispravi.
    Zanima me mišljenje drugih korisnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.