U Kragujevcu za 63,5 odsto manje turista, rast interesovanja za seoski turizam

Doba korone Društvo

Kragujevac je u prvih šest meseci ove godine posetilo 63,5 odsto turista manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo gotovo 25.000 posetilaca.

Prema podacima Gradske turističke organizacije Kragujevac (GTO), do kraja juna u tom gradu bilo je 9.106 turista, od čega je 3.018 inostranih.

Od januara do juna ove godine ostvareno je 20.147 noćenja, što je 57,8 odsto manje u odnosu na prvih šest meseci 2019. godine.

Direktor GTO Kragujevac Bojan Pavlović kazao je agenciji Beta da statistika za jun pokazuje oporavak u odnosu na maj.

  • Iako je zabeležen drastičan pad broja dolazaka i noćenja, statistika za jun pokazuje oporavak u odnosu na maj, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, u junu je bilo 1.366 dolazaka, što je 24,5 odsto manje u odnosu na jun prošle godine i 3.428 noćenja ili 34,7 odsto manje u odnosu na prošli jun. 

Pavlović je naveo da je zbog epidemije za 60 odsto umanjen prihod od boravišne takse, ali da će posledice biti još teže.

Prošle godine je ova taksa naplaćena u iznosu od 9 miliona dinara.

Pavlović je kazao da je Kragujevac, kao i svi drugi gradovi, zbog epidemije koronavirusa ostao ove godine uskraćen za brojne programe koji su osnov njegove turističke ponude.

  • Nije održan Arsenal fest koji za tri dana ima oko 30.000 posetilaca, otkazan je koncert Zdravka Čolića, Đurđevdanske svečanosti, manifestacije Doma omladine i SKC-a. Otkazani su Šumadijafest, Vajbfest, a kao i sajmovi u septembru – poljoprivredni, sajam zdravlja i komunalne delatnosti. Nema seminara, kongresa, ne realizuju se sportske pripreme i letnji kampovi, naveo je Pavlović.

Prema njegovim rečima, posledice trpi i verski turizam koji je prošle godine imao dobre rezultate – kada su bile brojne posete Grka koji su na putu ka srednjoj Evropi dolazili u Kragujevac i posećivali verske objekte.

„U naše hotele sada uglavnom dolaze poslovni ljudi, ali ima i tranzitnih turista koji na putu ka banjskim i planskim destinacijama borave u Kragujevcu“, rekao je Pavlović.

On je naveo da smeštajne kapacitete u Kragujevcu koriste i građevinski radnici koji su angažovani na izgradnji objekata.

Direktor GTO Kragujevac kazao je da postoji povećano interesovanje za seoski turizam, ali da ima i onih domaćina koji zbog epidemiološke situacije ne žele da primaju goste. 

Dodao je da je seoski turizam popularan ovog leta i u opštini Topola, koja ima 10 registrovanih domaćinstava, Lipovac, Vinča, Trnava i Ovsište.

Prema njegovim rečima, najveće interesovanje je za dolazak tokom vikenda ali ima i boravaka od pet do deset dana.

U Turističkoj organizaciji „Oplenac“ kazali su da su ekskurzije zamenile posete domaćih turista u privatnoj režiji.

Ocenjuje se da su ove godine nedostižni prošlogodišnji rezultati – 100.000 poseta na Oplencu i 300.000 gostiju za tri dana na manifestaciji „Oplenačka berba“, koja je ove godine pod znakom pitanja.

U Turističkoj organizaciji Knić kažu da epidemija koronavirusa nije ugrozila seoski turizam jer je interesovanje veće nego prethodnih godina.

Direktorka Turističke organizacije Knić Dragica Ilić kazala je agenciji Beta da se najviše traže domaćinstva na obali Gružanskog jezera i u selu Borač.

  • Gosti ostaju pet, sedam ili deset dana i to su uglavnom porodice sa decom, a ima ljubitelja ribolova, rekla je Ilić.

Ona je dodala da su gostima najinteresantniji obilasci crkve u selu Borač, manastira Kamenac i  „Kuće Vranića“.

Prema njenim rečima, u domaćinstvima ovog leta borave i veslači koji dolaze u manjim grupama i pripremaju se na Gružanskom jezeru, a za bicikliste je popularna kružna staza Knić-Borač.

Ilić je kazala da su cene u seoskim domaćinstvima ove sezone više za pet do deset odsto i da za noćenje treba izdvojiti 1.000 ili 1.100 dinara, dok pun pansion košta do 2.500 dinara.

Piše: Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.