U planu nova sala za interventnu kardiologiju

Društvo Grad

U organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac i Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu održan je simpozijum ,,Primena ektrakorporalne membranske oksigenacije (EKMO), kojoj su prisustvovali vodeći srpski kardiolozi.

Direktor UKC Kragujevac dr Slobodan Milisavljević je najavio da će UKC Kragujevac uskoro dobiti još jednu, novu salu za interventnu kardiologiju i dodao da će u narednom periodu ova zdravstvena ustanova svoje mlade specijaliste i lekare na specijalizaciji slati na usavršavanja u zemlji i inostranstvu, kako bi novostečena znanja primenili u Kragujevcu.

  • Ovo je prilika da razmenimo iskustva i prenesemo znanja jedni drugima, a nama u UKC Kragujevac da ovaj vid lečenja razvijemo kao oblik lečenja najtežih pacijenata sa srčanom insuficijencijom“ – istakao je Goran Davidović, kardiolog, pomoćnik direktora UKC Kragujevac za kontinuiranu edukaciju i međunarodnu saradnju i prodekan FMN specijalističkih i uže specijalističkih studija.

Ekstrakorporalna membranska oksigenacija jeste oblik mehaničke cirkulatorne podrške koji je namenjen kritično obolelim bolesnicima. Tokom rada EKMO aparata potpomaže se funkcija srca ili pluća, čime se dobija neophodno vreme kako bi se organi pacijenta oporavili.

Dekan FMN-a dr Vladimir Jakovljević je naglasio da je ovaj simpozijum bio povod okupljanja najeminentnijih srpskih kardiologa koji govore o mehaničkom lečenju pacijenata sa srčanom insuficijencijom i na tome posebno zahvalio prof. Davidoviću, koji je uspeo da okupi eminentne predavače. Jakovljević je dodao da ono što predstoji jeste da u okviru otvaranja Centara izvrsnosti početak rada na Centru za kardiovaskularna istraživanja.

Na simpozijumu, kao predavači učestvovali su: prof. dr Jovan Matijašević iz Instituta za plućne bolesti Sremska Mitrovica, asist. Dr sci med. Saša Borović iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, doc. dr Marija Zdravković iz KBC Bežanijska kosa, prof. dr Arsen Ristić iz UKC Srbije, prof. dr  Milovan Petrović iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, prof. dr Svetlana Apostolović iz UKC Niš i docenti dr Miodrag Srećković i dr Rada Vučić, kardiolozi iz UKC Kragujevac.

Fotografij: UKC Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.