U PONEDELJAK POČINJE SUĐENJE LIDERU SINDIKATA ZASTAVA ORUŽJA

Društvo

U ponedeljak, 4. novembra 2019. u Osnovnom sudu u Kragujevcu počeće glavni pretres protiv predsednika sindikalne organizacije Zastava oružje Dragana Ilića, na osnovu krivične prijave koju je protiv njega vojevremeno podneo Ivica Marjanović, predsednik fabričkog Nadzornog odbora, navodi se u današnjem saopštenju oružarskog Sindikata.
Pojašnjava se da se krivičnoj prijavi predsednik Sindikata optužuje da je, tokom prošlogodšnjih protesta oružara, napao Ivicu Marjanovića koji je, tom prilikom, uzmičući, udario u štok vrata, pri čemu je “navodno povredio kičmu zbog čega je kasnije zatražio lekarsku pomoć na Vojnomedicinskoj akademiji”.

  • Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu je podiglo optužnicu protiv Dragana Ilića, kao predsednika Sindikata, da je izvršio krivično delo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, i pored toga što niko od saslušanih svedoka nije video da je Ivica Marjanović bio napadnut, osim Amira Osmanagića koji je takođe pripadnik Ministarstva odbrane i član Nadzornog odbora fabrike, saopštava Sindikat.

Dodaje se da je Osmanagić u Tužilaštvu izjavio da je video da je Dragan Ilić zauzeo „neki drzak stav u smislu da je delovalo kao da hoće da se sukobi…“, zbog čega se Marjanović uplašio i bežeći udario u štok vrata. Bivši eneralni direktor Zastave oružja, pukovnik Milojko Brzaković,u čijem kabinetu se navodno dogodio rečeni incident za naš list je, inače, u više navrata kazao da on nije video da je bilo fizičkog obračuna između Ilića i Marjanovića. Takav iskaz je, koliko je poznato, dao i pred nadležnima. Sindikalna organizacija Zastave oružja ocenjuje da je početak suđenja predsedniku Sindikata “pojačavanje pritiska kako bi se oslabio fabrički Sindikat, otupila njegova borbenost i suzbila sloboda mišljenja, izražavanja”.

Krivičnu prijavu je podneo isti predsednik Nadzornog odbora koji je 9. aprila ove godine godine predsedniku Sindikata Draganu Iliću, nakon otkaza, zabranio ulazak u fabrički krug jer bi time, kako je navedeno, „ugrozio interes i bezbednost države Srbije, Odbrambene industrije Srbije, kao i zaposlenih zbog dosadašnjeg sindikalnog delovanja“, podsećaju u oružarskom Sindikatu i poručuju da će i dalje da obaveštavaju sve međunarodne političke i sindikalne organizacije i instirucije “o gaženju sindikalnih sloboda i do sada nezabeleženom progonu kojem je izložen jadena predsednik fabričkog sindikata u Srbiji”. Napomenimo i ovom prilikom da je progon sindikalnog vođe kagujevačkih oružara Dragana Ilića krenuo neposredno po okončanju prošlogodišnjih uličnih protesta i prvog generalnog štrajka radnika Zastave oružja u novijoj istoriji te fabrike, zbog protivljenja radnika najavljenoj privatizaciji tog i ostalih vojnih preduzeća i zahteva za poboljšanje materijalnog i bezbednosnog stanja oružara. Nedugo po okončanju protesta, Ilić je bio uhapšen, zbog navodnog saobraćajnog prekršaj, i celu noć proveo u kragujevačkoj Policijskoj upravi, nakon čega su usledile brojne krivične prijave.

Proletos, preciznije 8.aprila, novi direktor Zastave oružja Mladen Petković, koji je u Kragujevac doveden iz Krušika, a koji je, kako se sada pokazuje ostavio u kolapsu, isterao je Ilića s posla, zbog toga što se u društvu predsednika Samostalnog sindikata Srbije Ljubisava Orbovića, koji dan pre toga, nije “čekirao” na fabričkoj kapiji , jer je žurio na sastanak upravo sa direktorom Petkovićem u fabričkoj upravnoj zgradi.

Predsednik NO Ivica Marjanović već sutradan (9.aprila) parafirao je rešenje kojim se Iliću zabranjuje i ulazak u fabrriku… Nakon žestoke reakcije međunarodne i domaće sindikalne i ostale javanosti, Ilić je, 127. aprila vraćen na posao, ali time nije presatao njegov progon. Naprotiv… Ilić juče za naš list kaže da je Sindikat Zastave oružja od premijerke Ane Brnabić i ministra odbrane Aleksandda Vulina tražio da razreši fabrički Nadzorni odbor, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem. Vlada i Ministarstvoodbrane odgovorili su tako što su Marjanovića ponovo imenovali za predsednika NO Zastave oružja, što, prema mišnjenju Ilića, ne znači ništa drugo do to da je cilj aktuelne državne vlasti u Srbiji da se nastavi sa devastacijom jedine domaće fabrike oružja.

Predsednik oružarskog Sindikata ponavlja da je situacija u Zastavi oružju više nego teška, da je mešetarenjem sa kadrovima, fabrički sistem ujrušen, da nedostaju repromaterijal i oprema, te da su dugovi od blizu 17 milijardi dinara i gubici od skoro 30miliona evra, premašilivrednost kapitala fabrike.

  • Pored predsednika NO Ivice Marjanovića, odgovornost za situaciju u fabrici snosi i generalni direktor Mladen Petkovoić, koji potpisuje sve nezakonite odluke, tvrdi Ilić u izjavi našem listu, koji već duže upozorava domaću javnost da su kadrovanje i poslovanje najznačajijih vojnih fabrika u zemlji, uz podršku šefa BIA Bratislava Gašića, preuzeli trgovci oružjem , pre svih Slobodan Tešić i firma GIM, koju najčešće zastupa otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića – Branko ( Stefanović).
Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.