U ponedeljak sednica Skupštine Kragujevca, u opoziciji samo 15 odbornika

Grad Politika

Za ponedeljak (14. septembar) zakazana je prva redovna sednica Skupštine Kragujevca. Od 87 odbornika, 15 je u opoziciji: 12 Zajedno za Šumadiju i troje grupe građana Alternativa, koju je na izborima predvodio Slađan Rakić.

Pred odbornicima će se naći Odluka o prihvatanju inicijative za podizanje spomenika profesoru Panti Milanoviću u Gornjim Jarušicama, na predlog Saveta mesne zajednice Jarušice. U obrazloženju se navodi da je Milanović koji je poreklom iz Jarušica u dužem vremenskom periodu obavljao funkciju direktora Prve kragujevačke gimnazije.

Na dnevnom redu naći će se i predlog Odluke o davanju saglasnosti na odluke Nadzornog odbora JKP “Šumadija” koje se odnose na nabavku osnovnih sredstava za delatnost ovog preduzeća. U pitanju su pijačne tezge koje će biti postavljene na novoj rekonstruisanoj centralnoj gradskoj pijaci, kao i uvećanje imovine tog preduzeća, zato što građevinsko zemljište na kome je izgrađena prva nadzemna višeetažna graža u našem gradu prelazi u svojinu JKP “Šumadija”.

Pred odbornicima će se naći i odluke o davanju saglasnosti na raspodelu ostvarene dobiti u 2019. godini, koju je iskazalo više javno – kumanalnih preduzeća i komunalnih društava. Među njima je JKP “Vodovod i kanalizacija” koji će ostvarenu dobit od tri miliona dinara rasporediti na pokriće gubitaka iz prethodnog perioda. Dobit od 56 miliona dinara ostvarilo je i JKP “Šumadija” i ta sredstva biće iskorišćena za pokriće zaduženja nastalih po osnovu kredita u prethodnom periodu. Tu je naravno i Javno stambeno preduzeće koje će ostvarenu dobit staviti na konto neraspoređene dobiti i konto pokrića gubitka iz prethodnog perioda.

U okviru tačke dnevnog reda posvećene ustanovama kulture odbornici bi trebalo da daju saglasnost na promenu osnivačkih akata i statuta zbog usklađivanja sa odredbama koje predviđa Zakon o kulturi i to u delu koji se tiče izbora direktora i vršioca dužnosti direktora, kako bi ustanove kulture mogle da uđu u postupak izbora tamo gde je direktorima istekao mandat. Jedna od tačaka na ovoj sednici biće i odluke o imenovanju, postavljanju i razrešenju.

U okviru te tačke već su stigli predlozi za promenu članova školskih odbora, zatim odbora u predškolskim, kao i zdravstvenim ustanovama.

Tagovi:

2 komentara

  1. U suštini danas u Kragujevcu i ne postoji opozicija. Verko se najavom saradnje sa Vučićem u predizbornoj kampanji (a i ranije) prilično politički kompromitovao. Slađan je odavno Radomirov čovek (ne treba zaboraviti da je i on učestvovao u rušenju Verka i karantinskoj vlasti 2014 godine). Zbog toga je logično da Kragujevcu danas neka nova opozicija koja neće imati repove iz prethodnog perioda ili otvorenu (ili skrivenu), kolaboraciju sa SNS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.