U POSTUPKU PRIVATIZACIJE I RADIO TELEVIZIJA KRAGUJEVAC

Društvo Ekonomija

Prema podacima Ministarstva privrede, među 80 preduzeća koja su sada u postupku analize i pripreme javnog poziva je i RTV Kragujevac

Srbiji je u postupku privatizacije 89 preduzeća, javni pozivi u toku su za osam firmi, a u postupku analize i pripreme javnog poziva je 80 preduzeća među kojima su Petrohemija, MSK, Telekom Srbije, Beogradski sajam, Jat tehnika…

Iako država još nije zvanično donela odluku o privatizaciji pojedinih preduzeća, ona se nalaze na spisku Ministarstva privrede.

U toku su javni pozivi za preduzeća Luka Novi Sad, Hidrotehnika – Hidroenergetika, Institut Goša, Dunav ad i druga.

Od ukupno 91 preduzeća u postupku privatizacije koja su navedena na sajtu Ministarstva privrede, za dva velika sistema su nedavno uspešno okončani javni pozivi – RTB Bor (Ziđin) i PKB korporaciju (Al Dahra), dok je za Valjevsku pivaru bio neuspešan postupak prodaje pošto do 5. oktobra nije stigla nijedna prijava za kupovinu, prenosi Tanjug.

Na dan stupanja na snagu novog Zakona o privatizaciji 13. avgusta 2014. godine, u postupku privatizacije je bilo 556 preduzeća, od kojih je 161 preduzeće bilo u postupku restrukturiranja. Novim Zakonom o privatizaciji ukinut je pravni institut ‘restrukturiranje’.

Ministarstvo privrede je, polovinom 2016. kada je formirana vlada, najavilo da će proces privatizacije biti završen u mandatu vlade, to jest do polovine 2020. U portfoliju Ministarstva privrede je na početku mandata vlade bilo 186 preduzeća u privatizaciji, koja su imala oko 45.000 zaposlenih.

Prema podacima Ministarstva privrede, među 80 preduzeća koja su sada u postupku analize i pripreme javnog poziva su i Jugoslovensko rečno brodarstvo, Lasta, Tigar ad, Jat apartmani Kopaonik, Rad Šumadija, Rudnik Kovin, Jumko, Holding Kablovi Jagodina, Trajal korporacija, FAP korporacija, Tehnohemija ad Beograd, PIM ad, Vojvodinaput – Bačkaput, Mostogradnja i Izdavačko preduzeće Rad iz Beograda.

Takođe, Prosveta ad, Zastava metal, Fabrika rezanog alata Čačak, Simpo Vranje, RTV Kragujevac, Sloga DP, Progres, Politika ad, Ikarbus ad, Slavija hoteli, Aerodrom poljoprivredna operativa doo, FAM ad, Ful protekst iz Beograda, Želturist, Gumoplastika iz Bujanovca i JP PEU Resavica…

Kada su u pitanju banje, tu su Termal Vrdnik, Specijalne bolnice za rehabilitaciju Gejzer u Sijarinskoj Banji, Specijalne bolnice Žubor Kuršumlijska Banja, Specijalne bolnice Merkur Vrnjačka Banja, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, Specijalne bolnice Vranjska Banja, Specijalne bolnice Banja Koviljača, Specijalne bolnice za rehabilitaciju Bujanovac, Specijalne bolnice Ribarska Banja, Specijalne bolnice Zlatibor Čajetina i Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti Sokobanja.

Kada je reč o preduzećima na KiM koja su u postupku analize i pripreme javnog poziva, tu su Termoelektrane Kosovo JP Obilić, EPS Površinski kopovi Kosovo Obilić, Urbanizam DP Kosovska Mitrovica, Kopaonik DP Leposavić i Holding RMHK Trepča ad. Zvečan.

Izvor:Politika

Tagovi:

2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.