U Srbiji HPV vakcinu primilo više od 16.000 dece uzrasta devet do 19 godina

Društvo

U Srbiji su od juna prošle godine HPV vakcinu primila 16.282 deteta uzrasta od devet do 19 godina, a cilj je da se poveća obuhvat ovom vakcinom koja štiti od infekcije humanim papiloma virusima, rečeno je u Kragujevcu.

„Oko 1.500 dece uzrasta od devet do 14 godina je primilo i drugu dozu vakcine, dok je oko 1.900 dece uzrasta od 15 do 19 godina primilo sve tri doze vakcine i potpuno je zaštićeno“, rekao je novinarima epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Marko Veljković.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić je rekla da je među do sada vakcinisanom decom svega 3.000 dečaka.

Cilj je da se poveća broj dečaka koji je do sada vakcinisan, kako je objasnila, zato što su muškarci prenosioci HPV infekcije, a žene obolevaju.

Ona je naglasila da je HPV vakcina jako značajna u sprečavanju širenja HPV infekcije i pojave karcinoma grlića materice navodeći da je Srbija još uvek u vrhu evropskih zemalja po stopi obolevanja i smrtnosti od te bolesti.

„Zadovoljni smo odzivom u većim gradovima kao što su Beograd i Novi Sad, od manjih gradova do sada smo zadovoljni obimom vakcinacije u Pančevu“, rekla je Radojević Škodrić.

Dodala je da, prema podacima „Batuta“, u Kragujevcu je do sada vakcinisamo 500 dece što, kako je ocenila, nije zadovoljavajuće.

Radojević Škodrić je rakla da je reč o američkoj vakcini koja nema neželjenih dejstava.

Svetska zdravstvena organizacija je ovu vakcinu svrstala u red najbezbednijih i najefikasnijih vakcina. Upotrebljava se od 2006. godine i u svetu je dato 500 miliona doza i nije bio ni jedan neželjeni efekat.

Radojević Škodrić je objasnila da postoji četvorovalentna i devetovalentna vakcina, a Srbija je uvezla najnoviju devetovalentnu koja štiti od devet HPV virusa.

„Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ukoliko 90 odsto planete do 2030. godine primi HPV vakcinu, ova bolest će potpuno da nestane“, rekla je Radojević Škodrić.

Ona je istakla da Srbija „hvata neki poslednji korak da uđe u ovaj voz“ i da ukoliko obim vakcinacije bude što širi , značajno će biti smanjen obim obolevanja i smrtnosti od karcinoma grlića materice.

Uputila je apel roditeljima da budu odgovorni prema zdravlju svoje dece i da ih vakcinišu ne samo HPV vakcinom već da se nastavi i vakcinacija po redovnom kalendaru vakcinacije.

U svečanom salonu zgrade Gradske uprave održana je konferencija za medije povodom početka programa HPV imunizacije u Srbiji „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“.

Izvor: N1, Beta; Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.