U Srbiji je četiri petine prometa alkohola nelegalno

Društvo Ekonomija

Savez proizvođača rakije Srbije upozporava da se veći deo rakije koji se nudi na internet platformama prodaje na crno i poziva da se tržište alkoholnih pića dovede u red, piše Blic. Na taj problem su upozorili i u Privrednoj komori Srbije (PKS)  gde tvrde da je čak 80 odsto prometa alkoholnih pića u Srbiji nelegalno.

Prema procenama Saveza proizvođača rakije, onlajn prodaja rakije bez akciza i papira koji potvrđuju njen kvalitet i ispravnost ubrzano se povećava poslednjih godina i kao nelojalna konkurencija ugrožava poslovanje proizvođača koji rade po zakonu.

U PKS objašnjavaju da se ti podaci odnosi se na trgovinu alkoholom u sivoj zoni, prodaju preko oglasa i interneta, u neregistrovanim ugostiteljskim objektima, prodavnicama i na pijacama. Naglašavaju da je najčešće reč o rakiji.

  • Jedan od veoma čestih oglasa na portalima je domaća srpska rakija. Iako mnogi rakijaši smatraju da je dovoljno imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo, time, ipak, ne ispunjavaju uslove za plasiranje ovog pića, kaže Goran Radosavljević, zakonski zastupnik Saveza proizvođača rakije Srbije.

Prema njegovim rečima takvih oglasa je sve više i tome se mora doći kraj, pre svega zbog bezbednosti kupaca, a onda i zaštite proizvođača.

  • Gazdinstvo tako može napraviti odličnu rakiju, ali je prodaje u balonima, ne plaća porez i cena tako bude oko 500, 600 dinara po litru, dok neko ko plaća porez mora više i da uloži i naplati 1.000, 1.200 dinara, dodaje Radosavljević.

RAKIJA NE SME DA BUDE U PLASTIČNIM BOCAMA

Radosavljević kaže država gleda kroz prste pojedincima koji prodaju na pijacama ili koji na kapiji okače tablu da imaju rakije. Naglašava da je situacija na internetu toliko izmakla kontroli, pa na društvenim mrežama postoje čitave grupe koje se samo time bave, dok oglase kojih je na stotine niko ne kontroliše.

  • Rakija se šalje brzom poštom, u balonima, iako ne sme da se drži u plastičnim posudama. Sve što je potrebno za plasiranje rakije u prodavnici, potrebno je i za internet prodaju, trgovati može samo registrovana destilerija, koja je uradila sve potrebne analize koje potvrđuju bezbednost proizvoda, podseća predstavnik Saveza proizvošača rakije Srbije.

Nedavno je osnovana i nova radna grupa koju čine proizvošači rakije, predstavnici resornih ministarstava, turističkih organizacija, inspekcija i policije.

U top pet zemalja u koje izvozimo voćnu rakiju nalaze se Amerika i Nemačka, a od 10. jula rakiju bez carina možemo da izvozimo i u Rusiju, odnosno Evroazijsku ekonomsku uniju, tržište koje broji 183 miliona ljudi.

  • Počeli smo da zovemo ljude koji na veliko oglašavaju rakiju na internetu, a proizvode je na crno. Dobronamerno ih upozoravamo da to nije legalno i da registruju svoje destilerije. Ako nastave, bićemo primorani preko radne grupe da ih prijavimo nadležnim organima. Tržište mora da se dovede u red, zaključio je Radosavljević.
Piše: Nova ekonomija
Foto: Pixabay
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.