U subotu tradicionalna planinarska akcija Gledićka transferzala

Društvo Grad

Tradicionalna planinarska akcija Gledićka transferzala biće održana u subotu, 28. avgusta na području Gledćkih planina.

Organizator akcije, Planinarsko društvo Žeželj iz Kragujevca navodi da je njen cilj da ovaj prelepi i malo poznati deo Šumadije, vidi i upozna što veći broj planinara iz Srbije i okruženja.

Akcija je republičkog karaktera i realizuje se u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Grada Kragujevca.

Gledićke planine, sa najvišim vrhom Samarom, visokim 922 metra, prostiru se na prostoru od 800 kilometara kvadratnih južno od Kragujevca prema Trsteniku i dolini Zapadne Morave, u dužini od 35 km. Venac ovih planina, širok 20 km, razdvaja dolinu Gruže na zapadu od Levča na istoku.

Učesnici Gledićke transferzale imaće na raspoalganju dve staze dužine16 i 12,5 kilometara.

Planinari koji se opredele za dužu stazu od 16 kilometara, startovaće od jezera Vodojaža i preko sela Trešnjevak, Dulsnskog Crnog vrha, visokog 987 metara i sela Bajčetina, rodnog mesta bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, stići do Planinarskog doma u Adžinim livadama.

Planinari na kraćoj stazi takođe će startovati od jezera Vodojaža i preko vrha Dren, visokog 707 metara srići do Planinarskog doma u Adžinim Livadama.

Prijem gostiju iz drugih gradova biće organizovan u petak 27. avgusta, od 16 časova u Planinarskom domu u Adžinim livadama, čiji je kapacitet 24 ležaja i još toliko u vrećama za spavanje, a postoji mogućnost postavljanja većeg broja šatora u dvorištu doma.

Nakon povratka sa staza biće organizovan ručak i planinarsko druženje na kome će biti uručene diplome i zahvalnice.

Piše – FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.