U Šumadiji nema afričke kuge svinja

Društvo Grad

Osim farme Zavoda za zbrinjavanje odraslih „Male Pčelice“, gde je afrička kuga svinja potvrđena 19. jula, do sada na teritoriji Kragujevca i Šumadije nije potvrđen ni jedan slučaj te bolesti, piše u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na pitanje Glasa Šumadije.

U Ministarstvu poljoprivrede za naš portal kažu da je na farmi Zavoda eutanazirano 124 svinja, koje su se tog trenutka nalazile na toj lokaciji, kao i da su dve svinje uginule od posledica AKS.

  • U Skladu sa Kriznim planom formirani su regionalni i lokalni krizni centri za kontrolu i suzbijanje AKS na celokupnoj teritoriji Srbije. Angažovane su i sve relevantne institucije i organizacije na okružnom i regionalnom području Šumadijskog okruga i grada Kragujevca, odnosno lokalne samouprave, koji podrazumevaju predmetne poslove i obaveze iz domena veterinarstva, zoohigijenske i komunalne službe, policijei Sektora za vanredne situacije, kao i lovnih organizacija i drugih relevantnih subjekata u okviru svojih nadležnosti, piše u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na pitanje našeg portala.

Inače, na teritoriji grada Kragujevca, prema podacima dobijenim na osnovu nadzora veterinarskih stanica, trenutno je oko 5.000 svinja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.