Učenici učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

Društvo Grad

Projekat koji gradske vlasti rade zajedno sa USAID uključuje učenike srednjih škola u konsultacije o budžetu. Učenici će glasanjem unutar škola sami odlučiti šta je to što je njihovoj školi potrebno, a grad će sredstva od maksimalno 500.000 din po školi za projekte koji dobiju največu podršku učenika predvideti u budzetu za 2021. godinu.

– Cilj projekta je podstaći mlade (i građane uopšte) da se uključe u diskusije o kreiranju budzeta, da iznose svoje predloge, a sve u granicama mogućnosti kojima raspolažemo, najavljuje Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

O ovam projektu, saradnju sa USAID, kao i koji sve gradovi su njime obuhvaćeni pisao je i list „Nedeljnik” čiji tekst prenosimo u celini na „Glasu Šumadije”:

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)  i gradovi Sombor, Novi Pazar, Kragujevac, Sremska Mitrovica i Dimitrovgrad omogućili su učenicima srednjih škola u tim gradovima da, po prvi put, učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za narednu godinu. Učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da, na taj način, izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju. Predlozi sa najviše glasova biće poslati Gradskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2021. godinu. Srednjoškolci iz ukupno 27 srednjih škola iz ovih pet gradova, biće neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine. 

„Uključivanjem učenika srednjih škola u konsultacije o budžetu unapređuje se aktivizam mladih u lokalnoj zajednici i jača poverenje u demokratske procese neposrednog odlučivanja. Učenici će brzo moći da vide rezultate svog glasanja, čim njihove škole dobiju ono što su đaci tražili i odredili kao najvažnije. Na taj način, mladi se uče i načinima na koje je potrebno i na koje mogu da utiču na lokalnu vlast i čine je bližom građanima, njihovim interesima i potrebama” istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.  

Ova inicijativa započeta je prošle godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor inicirali uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. Naime, u pet srednjih škola, predstavnici učeničkih parlamenata su formulisali aktivnosti koje su imale za cilj da unaprede nastavu i boravak učenika u školi. Na osnovu predloga, sastavljeni su glasački listići i organizovano je glasanje. Na izborima za školske projekte učestvovalo je više od 80% učenika svih razreda, a grad Sombor je u budžetu za 2020. godinu opredelio sredstva za realizaciju izabranih projekata, među kojima su renoviranje školskih toaleta, kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu i opreme za slobodne aktivnosti učenika.

Tekst i Foto „Nedeljnik”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.