Udruženje „Mame su zakon“: Sve porodilje imaju pravo na obeštećenje

Društvo

Udruženje „Mame su zakon“, apelovalo je danas na ministarstva za rad i za brigu o porodici da što pre lokalnim samoupravama pošalju korigovanu instrukciju za sprovođenje odluka Ustavnog suda Srbije, na osnovu kojih sve žene koje su se porodile od jula 2018. do objava odluka Ustavnog suda u Službenom glasniku imaju pravo na obeštećenje.

Neke lokalne uprave, poput Zrenjanina i Subotice, samostalno su korigovale spornu instrukciju, dok ostali gradovi i opštine odluku sprovode prema netačnoj instrukciji ili, još gore, vraćaju majke uz izgovor da još nemaju sve potrebne informacije, upozorilo je to udruženje u saopštenju.

  • Podsećamo da rok za obeštećenje ističe u novembru i iskreno se nadamo da cilj ova dva ministarstva nije da što veći broj slučajeva koji imaju pravo na obeštećenje zastari, poručuju „Mame su zakon“.

Ocenjuju da bi ministarka Darija Kisić Tepavčević i ministar Ratko Dmitrović morali da poznaju rokove, čime je, kako ističu, svako odlaganje ispravnog sprovođenja odluka Ustavnog suda u stvari svesno pogrešno.

Podsetimo, Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnim pojedine delove Zakona o porodiljskim naknadama. To znači, da ukoliko ste kao porodilja primali manje od minimalca za vreme porodiljskog odsustva (period do trećeg meseca života deteta), u periodu od jula 2018. do juna 2021. imate pravo na obeštećenje.

Minimalna republička zarada se tokom ovog vremenskog perioda menjala, te tačna naknada zavisi od toga koliko je minimalac iznosi po mesecima kada ste bili na porodiljskom.

O tome kako tačno da izračunate koliko vam je država dužna, možete pogledati na sajtu portal „Bebac“, koji je o ovoj temi opširnije pisao.

izvor: FoNet / portal Bebac / foto: Glas Šumadije
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.