UDRUŽENJE RAČUNOVOĐA I KNJIGOVOĐA: NE SLAŽEMO SE SA PREDLOGOM ZAKONA O RAČUNOVODSTVU

Društvo Ekonomija

Udruženje računovođa i knjigovođa Srbije – URIKS obraća se zainteresovanoj javnosti povodom : Predloga izmena Zakona o računovodstvu.

Glas Šumadije prenosi ceo tekst kojim URIKS ukazuje na neslaganje sa predloženim tekstom Zakona:

 • Poštovani članovi URIKS-a, kolege, pripadnici drugih računovodstvenih udruženja, konsultanti, privrednici i svi ostali kojih se ovaj zakon tiče i na koje će uticati,
  Obraćamo vam se kako bismo iskazali neslaganje sa Predlogom Zakona o računovodstvu koji je na dnevnom redu sednice Narodne skupštine zakazane za 02.10.2019.
  Uriks je, kao i veliki broj drugih fizičkih, pravnih lica i udruženja, primedbe na Zakon podneo u toku apsurdno kratke javne rasprave. Nažalost, gotovo ništa od primedbi nije usvojeno i zakon je predat   u Narodnu skupštinu na usvajanje u gotovo nepromenjenom obliku.
  Mnogo je spornih izmena, ali najznačnije i sa najviše štetnih posledica za struku i privredu su svakako uvođenje obaveze sticanja stručnih zvanja za knjigovodstvene agencije, uvođenje obaveze izdavanja elektronskih faktura i skraćenje rokova za finansijsko izveštavanje. Detaljno obrazložene sve primedbe možete pogledati  OVDE
  Pošto primedbe nisu uvažene, želimo da vas obavestimo o sledećim koracima i aktivnostima koje URIKS planira, u skladu sa zakonom i svojim statutom:
  1. Pokrenuti peticiju za ukidanje obaveze sticanja profesionalnih zvanja – PETICIJA
  2. Stupiti u kontakt sa svim interesnim stranama-konsultantskim kućama, udruženjima, privrednicima, unijama poslodavaca, unijama proizvođača softvera itd RADI ZAJEDNIČKIH AKTIVNOSTI.
  3. Sastanak u Ministarstvu finansija
  4. Ocena ustavnosti, obraćanje zaštitniku građana, obraćanje EU komisiji i komisiji za zaštitu konkurentnosti
  5. Mirna protestna šetnja
  Cilj nam je boriti se protiv nepotrebnih, dodatnih regulativa i ukazati na probleme računovodstvene profesije, te unaprediti računovodstvenu struku i olakšati rad računovodstvenih Agencija i svih računovodstvenih i knjigovodstvenih radnika.
  Podizanje ugleda računovodstvene struke i problemi struke ne mogu se rešiti novim udarom na računovođe.
  Umesto toga tražimo:
  Stabilizaciju, nedvosmislenost, usklađenost i razumljivost zakonskih odredbi, smanjenje administracije i prenormiranosti, partnerski odnos službenika državne uprave sa poreskim obveznicima, te ujednačenost postupakom prema svim poreskim obveznicima.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.