UG za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke “Volja”: Pregledajte se

Društvo

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke koji se obeležava danas, UG za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke “Volja” podseća na značaj i neophodnost preventivnih pregleda, kao i na dostupnost adekvatne terapije za dug i kvalitetan život žena lečenih od raka dojke.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da je u Srbiji je registrovano 4.304 novoobolelih i 1.693 preminulih od raka dojke, dok prema podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac u 2019. godini 139 Kragujevčanki izgubilo je bitku.

  • Nephodno je da žene budu svesne značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju, a prevencija podrazumeva redovne samopreglede, redovne preglede kod lekara, reagovanje na svaku uočenu promenu na dojkama i zdrav život – izbegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkim aktivnostima.Cilj obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Više od 90% žena sa rakom dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči. Nemojte se plašiti. Pregledajte se, poručuju iz tog Udruženja
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.