Uhapšeno osam osoba zbog poreske prevare i pranja novca

Društvo Ekonomija

Kako piše portal Pressek, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom u Kragujevcu, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uhapsili su M. K. (1979), D. B. (2000), S. B. (1974), N. K. (1979), I. D. (1993), N. G. (2003), T.N. (1952) i Ž. O. (1976) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska prevara i pranje novca, dok se M. S. (1996) tereti za krivično delo pranje novca.

Osumnjičeni se terete da su od januara do avgusta 2023. godine podnosili poreske prijave neistinite sadržine preko više privrednih društava u kojima su bili formalni vlasnici i odgovorna lica, a na osnovu kojih im je isplaćen novac na osnovu neosnovanog povraćaja PDV u ukupnom iznosu od 30.014.798 dinara, koji je stečen kroz poresku prevaru u vezi sa porezom na dodatnu vrednost.

Nakon toga osumnjičeni M. K. je, navedena novčana sredstva sa znanjem da potiču od kriminalne delatnosti, kako se sumnja, stavljao u legalne tokove, tako što je sa poslovnih računa privrednih društava, kupovao razna materijalna dobra, izmirovao kredite i poslovne obaveze prema drugim pravnim licima koja su takođe pod njegovom kontrolom, dok je deo novca podignut u gotovini.

Na ovaj način, kako se sumnja, oni su oštetili budžet Republike Srbije za 30.014.798 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu. Policija nastavlja rad na ovom slučaju.

Izvor: Pressek
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.