Ukoliko ne bude dogovora u ponedeljak, radnici Fijata najavlju blokadu saobraćajnica u Kragujevcu, ali i auto puta

Društvo Ekonomija

Radnici traže da ni jedan radnik zaposlen u Fijatu ne bude otpušten a da odlazak u inostranstvo bude na dobrovoljnoj bazi, rekao je u jutarnjem programu Probudi Se Nove S zamenik predsednika Samostalnog sindikata Fijat plastika Zoran Miljković.

Kako je Miljković rekao, preko 90 posto radnika zainteresovano je „da ostane da radi“ u čemu, kaže, može da pomogne Vlada Srbije, pošto je država trećinski vlasnik Fijata u Kragujevcu.

  • Pre dve nedelje pompezno je najavljen dolazak novog modela, predsednik Republike bio je na svim televizijama, oko 48 miliona evra ulaže Vlada Srbije u kompaniju Stelantis. Sada ispada da je država subvencionisala otkaze, što nije normalno i može da se desi samo u Srbiji. Ako Srbija ima novca da da stranom poslodavcu, koji hoće da otpusti toliki broj radnika, sa kooperantima to je tri hiljade porodica, mora da stane iza radnika, kaže Miljković i dodaje da radnici traže „minimalac dok ne krene električni automobil“.

Predstavnici fijatovih sindikata u ponedeljak će se sastati sa ministarkom za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić a Miljković kaže da, ukoliko ne bude dogovora za očuvanje radnih mesta, u utorak (16. maj) blokiraće „sve saobraćajnice u Kragujevcu“.

  • Posle toga ćemo blokirati auto put Beograd – Niš, ali ćemo sigurno krenuti i za Beograd ispred Skupštine, jer smo priterani uza zid i više ne biramo sredstva borbe. Reč je o goloj životnoj egzistenciji, radnici su ogorčeni i nećemo birati sredstva borbe. Borićemo se do samog kraja i izborićemo se da ostanemo na našim radnim mestima, rekao je Miljković
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.