ULIČNOM AKCIJOM, TRIBINOM I OPASULJIVANJEM, KIKINDSKE OBELEŽILE 21. GODINU OD IZLAŽENJA PRVOG BROJA

Društvo
  • subotu 12. oktobra zajednički smo obeležili 21. godišnjicu od prvog izdanja Kikinskih novina, celodnevnim okupljanjem i nizom događaja na Gradskom trgu u Kikindi. U ovoj akciji dnevnog lista Danas, Novog Optimizma i Kikindskih novina učestvovali su brojni poznati novinari i javne ličnosti, poput Dragoljuba Draže Petrovića, Nedima Sejdinovića, Snježane Milivojević, Jelke Jovanović, Nebojše Zelenovića, Slavka Golića i drugih, navode u objavi za medije u Novom optimizmu.

Na ovaj način nastavljena je dugogodišnja saradnja ljudi okupljenih oko Novog Optimizma i Kikindskih novina, započeta još u predvečerje demokratskih promena 2000. godine. Tako je, na primer, proslava 2. godišnjice od izlaska prvog broja Kikindskih organizovana u klubu „Zeleno zvono“ u Zrenjaninu. Saradnja je intenzivirana u poslednjih nekoliko godina, a potrebu za solidarnošću izazvao je talas suzbijanja demokratije i slobodne misli u Srbiji, koji su posebno na svojoj koži osetili lokalni mediji. 

Javnosti je prvi put skrenuta pažnja na aktuelne probleme sa kojima se Kikindske suočavaju na tribini „Velika matura malih novina“ u oktobru 2017. Tribinu je organizovao pokret Novi Optimizam uz podršku Grupe za slobodu medija, povodom 19. rođendana Kikindskih novina. Tada je izrečeno da postoji ozbiljna opasnost da „Kikindske“ dožive sudbinu „Vranjskih“ koje su bile ugašene nešto ranije, ali da se to ne sme dozvoliti.  Izveštaj i fotografije sa tog događaja možete videti na linku: https://www.novioptimizam.rs/novosti/tribina-velika-matura-malih-novina.html

Na tom tragu, Novi Optimizam i Grupa za slobodu medija su u aprilu 2018. godine, povodom 1000. broja Kikindskih novina, pokrenuli širu društvenu akciju „Branim Kikindske – za narednih 1000. brojeva!“  Jezgro okupljanja bili su prijatelji i poštovaoci Kikindskih, kao i predstavnici lokalnih medija i pokreta, koji su u podjednako nezavidnom položaju. Akcija je proširena na sve pojedince i organizacije koji žele da učestvuju u borbi za slobodu medija u Srbiji.

U oktobru prethodne godine organizovana su dva promotivna događaja u okviru akcije „Branim Kikindske“. Prvom akcijom u Kikindi 5.10. istovremeno je obeleženo 20 godina postojanja Kikindskih i 18 godina od demokratskih promena. Drugi događaj, pod nazivom „Okupljanje familije Kikindskih“ održan je 12.10. u Beogradu, u prostorija Ustanove kulture Stari grad. 

Nakon ulične akcije i tribine o slobodi medija i slobodi izražavanja „Javnost mora da zna“ usledilo je „Opasuljivanje“, odnosno pripremanje i služenje kuvanog pasulja učesnicima tribine i okupljenim građanima na trgu. Ova akcija je omaž sociologu, novinaru i aktivisti iz Zrenjanina Nebojši Popovu, koji je tokom devedesetih sprovodio istu akciju na trgovima u gradovima širom Srbije, sa idejom „opasuljivanja naroda“. O tome kako je Nebojša Popov obilazio Srbiju, promovisao list „Republika“, i pravio „opasuljivanje“, govorio je zrenjaninski profesor i publicista Slavko Golić.

Novi Optimizam će i u narednom periodu nastaviti da podržava Kikindske novine, kao i sve druge slobodne medije u Srbiji, koji se zbog svog nezavisnog izveštavanja i beskompromisne borbe za istinu i javni interes nalaze na meti lokalnih moćnika, ali i nosilaca visokih državnih funkcija. Na ovaj način podstičemo i širimo mrežu „Nove solidarnosti“, koja nam je potrebna da bismo opstali i slobodnije živeli i stvarali u aktuelnom trenutku.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.