UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U OŠ RADOJE DOMANOVIĆ

Grad

Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika danas je u ime grada Kragujevca, u Ministarstvu rudarstva i energetike potpisao Ugovor o finansiranju projekta unapređenja energetske efikasnosti Osnovne škole “Radoje Domanović“ u  Kragujevcu. U ime Ministarstva, potpisivanju Ugovora su prisustvovali prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra Sektora za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije i prof.dr Stevica Deđanski, državni sekretar.

Grad Kragujevac je jedna od 15 lokalnih samouprava, koja je sredstva u vrednosti od maksimalnih 20 miliona dinara, obezbedila na konkursu koji je raspisan krajem prošle godine. Projekat obuhvata zamenu stolarije, postavljanje izolacije, zamenu postojećih fluo svetiljki LED sijalicama i ugradnju termostatskih ventila i cirkulacione pumpe sa promenjivim brojem obrtaja na sistemu daljinskog grejanja.

Osnovna škola „Radoje Domanović“ je jedna od najstarijih škola u Kragujevcu, nalazi se u samom centru grada i nasledila je prvu  školu, osnovanu još u doba Miloša Obrenovića. Stari deo škole je izgrađen 1928. godine i njemu se nalazila ženska gimnazija. Novi deo škole je dograđen 1970. godine i od tada stolarija nije obnavljana. Škola ima skoro 1000 učenika i zaposlenih.

Ovo je treći projekat za koji je grad Kragujevac dobio sredstva iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministartsva rudarstva i energetike za poslednje 4 godine.

Prvi projekat realizovan 2017. godine bio je vredan 22 miliona dinara, od kojih je Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedilo 15 miliona dinara, a grad Kragujevac 7 milona dinara. U Osnovnoj školi „Stanislav Sremčević“  tada je zamenjena stolarija, fluo svetiljke su zamenjene LED sijalicama i urađeni su radovi na sistemu daljinskog grejanja – ugradnja termostatskih ventila i cirkulacionih pumpe sa promenjivim brojem obrtaja(frekventnom regulacijom). Ove mere energetske efikasnosti su do sada omogućile uštedu od skoro 30 posto u toplotnoj i električnoj energiji, dok je u novcu to iznosilo preko 12 milona dinara koji su ostali u gradskom budžetu.

Drugi projekat iz 2019. godine je Osnovna škola „Prota Stevan Popović“ u Čumiću, gde je predviđena zamena stolarija, postavljanje izolacije, zamena grejanja- prelazak sa grejanja na električnu energiju na grejanje na pelet i zamena unutrašnjeg osvatljenja. Ministarstvo je za ovu školu obezbedilo 11 miliona dinara i u toku je priprema tenderske dokumentacije za javnu nabavku.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.