UNIVERZITET U KRAGUJEVCU ĆE O AKTERIMA AFERE INDEKS DA ODLUČUJE NAKON PRAVOSNAŽNE PRESUDE

Društvo

Univerzitet u Kragujevcu  će o kazni za profesore osuđene u aferi Indeks, odlučiti nakon pravosnažne presude, saopšteno je danas iz rektorata te viskoškolske ustanove.

Podsetimo da je prošlonedeljnom prvostepenom presudom Višeg suda u Smederevu, 16 profesora, saradnika i  zaposlenih na kragujevačkom Pravnom fakulteta, osudjeni na ukupno 61 godinu robije, zbog prodaje ispita i  diploma u eferi Indeks.

Rektor  Univerziteta u Kragujevcu dr Nenad Filipović novinarima je rekao da u toj obrazovnoj instituciji nema mesta ni za koga ko se bavi koruptivnim aktivnostima i da će to pravilo važiti i za profesore koji budu pravosnažno osuđeni za korupciju.

  • Univerzitet, međutim, ne može da reaguje nikako pre pravosnažne presude. Tek po pravosnažnom okončanju postupka, prema osuđenim licima ćemo primeniti najrigoroznije mere što podrazumeva i isključenje iz akademske zajednice, kazao  je Filipović.

Istakao je, pritom, da je interes Univerziteta da sudski postupak optuženima u aferi Indeks, koji traje duže od deset godina, bude okončan što pre. Taj slučaj je, prema njegovim rečima, veoma negativno uticao, pre svega na Pravni fakultet, ali  u celini i na Univerzitet u Kragujevcu.

Grupa od 23 profesora, saradnika i drugih zaposlenih na pravnim fakultetima u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, u februaru 2007. bila je uhapšena zbog prodaje ispita i diploma na Pravnom u Kragujevcu. Optužnicom je bilo obuhvaćeno 86 osumnjičenih, ali je postupak protiv većine, uglavnom studenata koji su kupovali ispite, u medjuvremenu zastareo. Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra.

Kako list Danas i Glas Šumadije saznaju, pojedini profesori kragujevačkog Pravnog fakulteta pokreću i inicijativu za ispitivanje verodostojnosti knjige dr Srđana Đorđevića, u kojoj su, tvrde, pojedini delovi „plagirani“.  Naši izvori navode da Etička komisija koja bi trebalo da oceni akademsku čestitost, odnosno etičku odgovornost prodekana Đorđevića na kragujevačkom Pravnom fakultetu ne postoji,  većina profesora izbegava da u nju uđe, dok za one koji bi to prihvatili fakultetsko Nastavno naučno veće “ne bi glasalo”.

 Dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu dr Dragan Vujisić danas nam je rekao da je postupak konstituisanja Etičke komisije te viskoškolske ustanove u toku, te da će, nakon što bude konstituisana, u skladu za zakonom I fakultetskim aktima,  da uzme u razmatranje sve dospele predmete. 

UNIVERZITET OSUĐUJE KORUPCIJU

 Univerzitet  U Kragujevcu najštrije osuđuje bilo koji oblik korupcije. Kada presuda (akterima afere Indeks) bude pravosnažna, i ukoliko bude osuđujuća, Univerzitet u Kragujevcu će u potpunosti da sprovede sve što bude naloženo od suda, navodi se, između ostalog, u saopštenju kragujevačkog Univerziteta.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.