Univerzitet – U ponedeljak potpisivanje ugovora o nastavku izgradnje Centra izvrsnosti

Društvo Grad

Kragujevački Univerzitet saopštio je da će u ponedeljak, 30. avgusta, biti potpisan ugovor o nastavku izgradnje Centra izvrsnosti. Potpisivanju ugovora prisustvovaće predstavnici Univerziteta u Kragujevcu, grada Kragujevca, „Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o.“ Beograd i izvođač radova „Inobačka d.o.o.“ iz Novog Sada.

  • Univerzitet u Kragujevcu jačanje naučnoistraživačkog rada vidi kroz izgradnju Centara izvrsnosti i u okviru njega, izgrađenim i opremljenim Centrom za istraživanje na matičnim ćelijama i Bankom za matične ćelije, čija će izgradnja i opremanje biti osnov i uslov razvoja multidisciplinarnih naučnih istraživanja, koja podrazumevaju učešće naučnih istraživača ne samo iz oblasti medicine i biomedicine, već i iz oblasti biologije, hemije, tehničkih i inženjerskih nauka, biomedicinskog inženjeringa kao i drugih naučnih oblasti koje će kao prateće biti uključene u naučna istraživanja koja će se obavljati u ovom Centru, navodi se u saopštenju.
  • Izgradnjom i opremanjem Centra za istraživanje na matičnim ćelijama i Banke za matične ćelije Republika Srbija će po prvi put stvoriti uslove čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija svojih građana, na svojoj teritoriji i od strane svojih stručnjaka, u ustanovi čiji je osnivač, što bi predstavljalo nemerljiv strateški doprinos i očuvanje nacionalnog interesa, ne samo u razvoju nauke, već pre svega, u očuvanju genoma sopstvene nacije, ocenjuju na Univerzitetu.

Izgradnja Centra počela je još 2015. u prisustvu tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića. O svemu što je pratilo gradnju, Glas Šumadije je već pisao.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.