Uprkos velikim vrućinama nema povećanih intervencija Hitne pomoći

Društvo Grad

Izgleda da su naši sugrađani naučili lekciju. Iako je Kragujevac izložen višednevnom udaru vreline ekipe ZHMP ne intervenišu više nego uobičajeno, pa čak i manje.

Prema izveštaju iz Hitne, najviše intervencija bilo je u ponedeljak, 12. jula kada temerature nisu još postale neizdržive. Od 32 terena tog dana ekipe Hitne su intervenisale čak sedam puta na javnim mestima zbog „posledica” izazvanih temperaturom.

Juče, u sredu, 13. jula kada je „najavljivan najtoliji dan u godini” ekipe ZHMP intervenisale su ukupno na 21 terenu što je ispod proseka i za najobičnije a kamoli najtolije dane. Zabeležen je samo jedan „pad” na ulici od vrućine ispred pošte.

Danas, u četvrtak, 14. jula kada je najavljivano da će biti „još toplije” od „najtoplijeg” i kada je RHZM najavio 39 stepeni za Kragujevac a naši čitaoci izmerili i do 41 celzijusa 8u centru pored Saborne crkve) ekipe Hitne pomoći intervenisale su 31 put na terenima a četri su bili kolabiranje zbog visokih temperatura: dva na poslu, jedan na groblju u Stanovu i jedan na ulici na Aerodromu.

Za razliku od prethodnog „tropskog talasa” (mada, realno u pitanju je – sutropski) od pre dve nedelje ekipe kragujevačkog ZHMP nisu imale pozive pacijenata noću zbog velikih vrućina. Dakle, kao što rekosmo, lekcija naučena – ne bez preke potrebe (posebno stariji, srčani bolesnici i pacijenti sa hipertenzijom) na ulicu u periodu od 10 do 16 sati, laganija ishrana, adekvatno oblačenjej i flašica sa vodom. 

Foto: N. Raus
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.