USVOJEN BUDŽET GRADA KRAGUJEVCA

Grad

Odbornici Skupštine grada sa 51 glasom „za“ usvojili su budžet grada Kragujevca za 2019. godinu koji će iznositi 7,1 milijardi dinara. Ovo je, kako se čulo tokom rasprave koja je trajala skoro tri sata, realan budžet pravljen na osnovu realizacije budžeta u poslednje tri godine, na osnovu stvarnih troškova i priliva, a ne na osnovu planova. Računica za ovogodišnji budžet je jasna. Osnovicu čine prihodi iz 2018. godine u iznosu od 5,2 milijarde dinara. Početkom godine očekuje se prodaja imovine u vrednosti oko 700 miliona dinara. Na to se dodaje ono što nisu sopstveni izvori već izvori iz kratkoročnih kredita, preneta sredstva po različitim projektima i transferna sredstva. Rezultat je realan budžet od preko 7 milijardi dinara.

Socijala, zdravstvo i školstvo ostaju na istom nivou, dok će u putnu infrastrukturu biti uloženo mnogo više sredstava – 500 miliona dinara iz budžeta i 7,5 miliona evra iz EBRD – a.  To se u budžetu ne vidi, jer banka direktno uplaćuje sredstva izvođaču radova. Biće obnovljena kompletna mehanizacija Niskogradnje, rekonstruisana zgrada Tržnice sa podzemnom garažom, a u planu je i 100 autobuskih stajališta. Sve to finansiraće komunalna preuzeća koja su u međuvremenu stavljena na noge.

Od 2008. godine do danas, svi budžeti su bili nerealni, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić odgovarajući na primedbe opozicije da je budžet neostvarljiv, dezorijentisan i neuporedivo nepovoljniji od prethodnog. U poslednje tri godine budžeti jesu bili neralni zbog prenetih obaveza koje sada iznose 100 miliona dinara i samo za taj iznos možemo da kažemo da je budžet za 2018. godinu nerealan.

Od 23,7 miliona koliko je u ovom trenutku zaduženje kod poslovnih banaka, mimo EBRD – a, 10 miliona je otišlo na refinansiranje starih kredita koje je uzela prethodna vlast. Tri miliona evra je novo zaduženje i to je moj dug, rekao je Nikolić i dodao da je tim novcem kupljen objekat Zastavinog servisa za izgradnju autobuske stanice. Krediti su nažalost bili jedino rešenje za deset miliona evra starih dugova koji su dospeli na naplatu.

Od 2008. godine svaki budžet je imao bar jedan rebalans, tri su imala dva, a iduće godine, prema rečima gradonačelnika, očekuje nas rebalans samo u slučaju da imamo uvećane prihode. Ovaj budžet je konačno realan. Tvrdim, rekao je Nikolić, da će na kraju godine realizacija biti 90 posto.

Budžeti prethodne vlasti, bili su nerealni i omogućavali trošenje para bez pokrića. Ovakav budžet, međutim, ne dozvoljava nikome da se protegne dalje od gubera. I biće sve bolje, zaključio je Nikolić, jer prihodi konstantno rastu, troškovi konstantno padaju, zaposlenih je sve više, a nezaposlenih sve manje.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.