Utvrđen predlog kandidata za Đurđevdansku nagradu

Grad

Gradsko veće je danas utvrdilo predlog odluke o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2020. godinu i uputilo Skupštini grada na razmatranje i odlučivanje.

U oblasti umetnosti za Đurđevdansku nagradu predloženo je Udruženje građana „Opera Nova Kragujevac“ za premijerno izvođenje operske predstave Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“.

Prof. dr Maja Anđelković predložena je za nagradu u oblasti nauke za objavljena dva trojezična monografska dela – prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove.

U oblasti medicine predlog je da se Đurđevdanska nagrada dodeli dr Bori Evtovu, posthumno, za doprinos koji je dao medicini, posebno u borbi protiv zarazne bolesti COVID 19.

Ilija Vitošević, Petar Mihajlović i Mitar Arsović predloženi su za Đurđevdansku nagaradu u oblasti obrazovanja, za rezultate koje su ovi učenici postigli na takmičenju iz geografije – 06. Evropskoj geografskoj olimpijadi (Egeo).

U oblasti sporta za Đurđevdansku nagradu predložen je Goran Ilić za uspehe na bodibilding takmičenjima – osvojenim prvim mestima na Balkanskom kupu i „Dajmond kupu“, kao i trećem mestu na Svetskom prvenstvu.

U oblasti humanitarnog karaktera predloženi su Dom zdravlja Kragujevac i zaposleni u Domu zdravlja Kragujevac za otvaranje prve COVID 19 ambulante u Srbiji i Igor Janković za ispoljenu hrabrost i požrtvovanost prilikom spašavanja učesnika saobraćajne nesreće.

Fotografija: arhiva
Tagovi:

3 komentara

  1. Velika je sramota da dekan Milovanović bude predlog za doprinos gradu i njegovoj prepoznatljivosti ??? Toliko sjajnih naučnika sa velikim brojem vrhunskih radova i onda predlog dekan ! Pa za njega su mogli da čuju samo po funkciji dekana, a ne po tome da je stručan u bilo kojoj oblasti sem politike. Pa pobogu čovek ima samo tri vrhunska rada ! Decenijama se muvao samo da bude predložem za medjunarodna tela ispred grada zbog dnevnica. Nikad žutu banku od tih putovanja nije doneo za Kragujevac preko neke investicije ili projekta ! Ispada da je putovao po svetu uzimao dnevnice i odsedao u najboljim hotelima o trošku gradjana Kragujevca. I da mu sad grad za te „uspehe“ dodeljuje i nagradu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.