DA LI JE BOBA BIO PRIVEDEN, ILI KIDNAPOVAN?

Društvo Komentar

Ni deset i kusr dana od privodjenja u policijsku stanicu nakon protesta na kojem je nosio vešala sa porukom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „Vrći pare (od otetih penzija – prim. Z.R) il se besim“ i „ Smrt fašizmu“, kragujevački penzioner Slobodan Boba Stefanović ne zna zbog čega je pretprošle subote uveče bio uhapšen. Nije mu, u stvari, više jasno ni da li je te večeri bio uhapšen, ili – kidnapovan. Za razjašnjenje će se, poručuje, tokom ove sedmice obratiti sudu.

Slobodan  Stefanovičć, ili(ti) Boba „rasista“, kako su ga , zbog oficijelno najavljene optužnice da je noseći maketu vešala sa „obešenim penzionerom“,  počinio delo „rasne i druge diskriminacije, prozvali lokalni šereti, i dalje nema nikakav papir kojim bi, ako ne široj javnosti, a ono barem najužoj porodici, mogao  Šumadijeda dokaže gde je bio u noći izmedju 9. i 10. februara. Tim pre što je i načelnica Policijske uprave u Kragujevcu Jasmina Rajković nedavno zvanično saopšt ila da  Stefanović te noći nije bio uhapšen, ali da jeste osumnjičen za izazivanje „rasne i druge diskriminacije“.

Stefanović, medjutim, i dalje tvrdi da su ga  dvojica civila u subotu, 9. februara, odmah nakon protesta protiv režima Akeksandra Vučića, negde oko 19,30 sati,  u centrru grada ubacila u civilni automobil i odvezla u policijsku stanicu. Kako mu je, opet kako tvrdi, u stanici pozlilo zbog visokog krvnog pritiska, i kako u zgradi policije nije hteo da primi terapiju, odvededen je u Klinički centar, gde mu je ukazana medicinska pomoć.

I tu, sad, prestaje svaka šega kad je slučaj Kraguječanina Slobodana Bobe Stefanovića u pitanju. Ne zbog ukazane medicinske pomoći u Kliničkom centru, već zbog toga što mu nakon noći provedene u zgradi policije i KC nije izdat nikakav dokument . Ni kad je privodjen, ni kad je, sutradan ujutro, pušten. Da li to, onda, znači da je Slbodan Stefanović  9. februara uveče bio protivpravno lišen slobode, ili narodskije rečeno – kidnapovan, kako i sam počinje da veruje.

Ukoliko nadležni, konkretno policija i tužilaštvo nastave da ćute ovim povodom, ispašće da jeste. A, ako se ispostavi da jeste tako, te da je Kragujevčanin Slobodan Stefanović, u noći izmedju 9. i 10. februara, bio protivpravno lišen slobode, ili kidnapovan, onda je to, i laicima je jasno, ozbiljno krivično delo, za koje bi oni koji su izdali nalo za njegovo privodjenjenje na takav način,  morali ozbiljno i da odgovaraju. U suprotnom, biće to još jedan, i to, bez ikakve dileme, zastrašujući primer koliko su institucije u državi Srbiji uzurpirane i urušene.

Piše:  Zoran Radovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.