Vakcinacija studenata i profesora na Ekonomskom fakultetu

Doba korone Društvo Grad

Na Ekonomskom fakultetu kragujevačkog Univerziteta danas je organizovana vakcinacija studenata. Inicijativu za imunizaciju pokrenuo je Studentski parlament u saradnji sa Udruženjem studenata Ekonomskog fakulteta.

Sudenti, kao društveno odgovorni, poželli su da se vakcinišu a današnjoj akciji doprinelo je uvođenje (i, kontrola) kovid sertifikata.

Epidemiloške mere i celokupna situacija utiču na aktivnosti mladih i njihov društveni život a većina njih ipak ne želi da provede „najbolje godine zatvorena u sobi” ili režimu „ogrančenog kretanja”.

I za doktorku Gordanu Šunjević, lekara specijalistu i koordinatora za vakcinaciju pri Domu zdravlja ovakve akcije ispunjavaju svoju svrhu, obzirom da je povećan broj obolelih, naročito u mlađoj populaciji.

– Takođe, sadašnji soj virusa kovid-19 je infektivniji i zarazniji i oboeli imaju težu kliničku sliku, svi trebaju da budu vakcinisani, naročito mladi, akademski građani, ističe ona, dodajući da je u poslednje vreme na stalnom vakcinalnom punktu u školi „Vukašin Marković” primetno povećanje interesovanja za vakcinaciju, naročito kod najmlađe populacije.

I po njenom mišljenju razlog tome su kovid propusnice. Ona se nada da će se taj trend nastaviti, ne samo zbog kovid sertifikata već pre svega, zbog očuvanja zdravlja najmlađih i sveukupne borbe protiv pandemije.

Da su kovid propusnice jedan od glavnih razloga za vakcinaciju studenata potvrđuje i Ognjen Obradović, predsednik Studentskog parlamenta koji je sa kolegama i inicirao današnju akciju. Po njegovim saznanjima i podacima koje ima, a slične akcije su i ranije organizovane, među studentskom populacijom najviše ima imunizovanih sa Medicinskog fakulteta oko 80 posto dok je na ostalim fakultetima kragujevačkog Univerziteta taj postotak znatno manji – oko 20 procenata. Današnja akcija je način da se ovaj rezltat, barem doneke – uravnoteži.

Studentima su na raspolaganju bila cepiva kineski „sinofarm” i američki „fajzer” a većina se opredelila za ovu drugu vakcinu, kako oni kažu „zbog mogućnosti putovanja” i jer je „svuda priznata”.

Vakcinacija nije bila namenjena isključivo studentima Ekonomskog fakulteta već svim zainteresovanim sa Univerziteta, a tokom akcije vakcinisalo se 27 studenata i troje profesora.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.