foto: Glas Šumadije

Vatrogasci u Fijatu dobili ponudu da rade u proizvodnim pogonima fabrike u Slovačkoj

Društvo Ekonomija Grad

Za 12 godina, koliko Služba protivpožarne zaštite postoji, u fabrici automobila u Kragujevcu nije izbio ni jedan požar.

  • Francuzi su se čudili kako nismo imali ni jedan požar, s obzirom da je fabrika u prvoj kategoriji koju zakon predviđa po ugroženosti od požara, reći će jedan od protivpožaraca.

A ta Služba, koja po zakonu mora da postoji dok je fabrika, poput Fijatove upisana u Agenciji za privredne registe, postojala je i u nekadašnjoj Zastavi. U Fijatu 12 godina, ima 22. zaposlenih i deli se na dva dela: Preventivu i Vatrogasnu jedinicu. Vatrogasna jedinica ima svu potrebnu opremu i u njoj radi 16 vatrogasaca.

Svi oni su dobili ponudu da rade u Stellantisovim fabrikama van Srbije i našli su se na spisku onih kojima se ukida „pozicija“, odnosno radno mesto.

  • Rukovodilac Industrijske bezbednosti nam je predočio da smo na spisku za odlazak u inostranstvo, na rad u proizvodnji, odnosno montaži. I tu se otkriva jedna laž, jer nije reč ni o kakvoj obuci. Radnike bezbednosti ne šalju na obuku iz protivpožarne zaštite, već na rad u proizvodnim pogonima. Suština je da se gasi Služba, priča za Glas Šumadije jedan vatrogasac.

Ovi radnici insistiraju na tome da bi Stellantis morao da poštuje zakone republike Srbije. Naime, prema članu 23 Zakona o zaštiti od požara, koji predviđa kategorizaciju prema ugroženosti od požara Fijatova fabrika svrstana je u prvu kategoriju po ugroženosti od požara. Služba, koja se sada ukida sprovodi obuku radnika, pregledom objekata, opreme… Svi zaposleni su prošli obuke.

Nezavisno od zakona, praktične posledice odluke da se raspusti Protivpožarna služba su ogromne: U okviru fabrike je obdanište, koje će ostati bez zaštite; u fabrici se radi sa lako zapaljivim materijalima, lako zapaljivim tečnostima – što će sada ostati bez kontrole.

Vatrogasci pričaju i da predstavnici sindikata navodno nisu znali o nameri kompanije da ugasi tu službu.

Jedini zakonski način da se ugasi celina poput Službe protivpožarne zaštite bio bi gašenje same fabrike. A od najave proizvodnje električnog automobila u Kragujevcu svi su se povremeno po malo „iznenadili“. Moguće je da bi za Kragujevac to bilo najveće.

Tagovi:

2 thoughts on “Vatrogasci u Fijatu dobili ponudu da rade u proizvodnim pogonima fabrike u Slovačkoj

  1. Ti isti vatrogasci na sastanku u njihovim prostorijama ,kada je predoceno radnicima kakva ih sudbina ceka i da moraju da izaberu dve opcije smejali su se u bradu i nije ih zanimalo nista ni podrska kolegama ni zabrinutost,a sada kada se radi o njima i kada smo u istom kosu jjjjaaaaooooo kako i sta…. E pa drugovi i prijatelji strajkujte sada sami…

  2. Kakav Stelantis! Odlucio SNS da zatvori fabriku. Najjednostavniji nacin da ponudi radnicima rad u inostranstvu, van Zakona, ali moze se. Dodjem po neki Italijan, odigra neku ulogu zainteresovanih cinioca, moraju, ipak su uzeli veliki novac a mozda ce biti jos. Radnici aplaudiraju Dasicu! Nestade i radikalizam mediji radnicima jer nerazumeju sustignu. Za dve ipo godine smisli ce razlog sto mora jos malo da se sacekas za novi automobil. Osveta desnice socijalističkoj proslosti naseg grada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.