Večeras „Gustav” na otvaranju Jokimfesta

Grad Kultura

Večeras u Knjaževsko-srpskom teatru počinje 15. Joakimfest – Međunarodni pozorišni festival koji se ove godine odvija do 13. oktobra pod sloganom „Pozorište u izlovanom društvu”.

U izboru selektora Slobodana Savića, pozorišnog kritičara, novinara i pisca publika će moći da pogleda šest predstava iz Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije i Srbije.

Festival, večeras, u četvrtak, 8. oktobra u 20 sati otvara predstava „Gustav je kriv za sve” Pozorišta „Kostolanji Deže” iz Subotice po poznatom animiranom filmu „Gustav” u režiji Kokana Mladenovića. U središtu predstave je Gustav, poznati lik mađarskog crtanog filma. Sivi službenik, državljanin, radnik koga izrabljuju, idealista, sluga režima. To je sve Gustav. Nekad i danas. Postavlja se pitanje: u kojoj meri je on odgovoran za promene ili za stagnacije u društvu u kome živi.

Pozorište ,,Kostolanji Deže”, Subotica, Srbija

GUSTAV JE KRIV ZA SVE

Po crtanom filmu ,,Gustav”; Koncept i režija: Kokan Mladenović

Dramaturg: Kornelija Goli

Kompozitor: Arpad Serda

Scenograf: Marija Kalabić

Kostimograf: Marina Sremac

Maske: Nenad Gajić

Asistent: Žofija Serda

Konsultant: Igor Greksa

Igraju:

David Buboš

Boris Kučov

Gabor Mesaroš

Imre Elek Mikeš

Krista Sorčik

REČ SELEKTORA

U središtu predstave je Gustav, poznati lik iz mađarskog crtanog filma. Sivi činovnik, građanin, radnik, koga eksploatišu, idealista, sluga režima. To je sve Gustav. Tada i danas. Postavlja se pitanje: u kojoj meri je on odgovoran za promene ili stagnaciju u društvu u kojem živi. Društveno, politički vrlo aktuelna predstava, koja se metaforički odnosi na stvarnost koju živimo. Veoma karakteristično za rad reditelja Kokana Mladenovića.

O PREDSTAVI

U središtu predstave je Gustav, poznati lik mađarskog crtanog filma. Sivi službenik, državljanin, radnik koga izrabljuju, idealista, sluga režima. To je sve Gustav. Nekad i danas. Postavlja se pitanje: u kojoj meri je on odgovoran za promene ili za stagnacije u društvu u kome živi.

O REDITELJU

KOKAN MLADENOVIĆ je rođen u Nišu 1970. godine. Završio je srednju glumačku školu u Nišu, u klasi Mime Vuković Kurić. Diplomirao je na Katedri za pozorišnu i radio režiju Fakulteta

dramskih umetnosti u Beogradu 1993. godine, u klasi Miroslava Belovića i Nikole Jevtića.

Bio je umetnički direktor Pozorišta „Dadov”, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Somboru, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i direktor pozorišta Atelje 212.

Za svoj rad, dobio je nagradu „Bojan Stupica”, nekoliko Sterijinih nagrada, kao i sve druge značajne nagrade na festivalima u Srbiji i regionu.

O POZORIŠTU

Suočava, šokira, uzbudjuje, čini te radoznalim i zavisnim. To je Pozorište „Kostolanji Deže” već 21 godinu. Pozorište se tokom vremena iskristalisalo kao eksperimentalno, tzv. umetničko pozorište grada Subotice, prepoznatljivo po osobenom radu i estetici reditelja Andraša Urbana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.