Noćas pomerene kazaljke – Prelazak na letnje računanje vremena

Društvo

Takozvano „pomeranje” kazaljki i „prelazak” na letnje računanje vremena počelo je noćas u nedelju, 28. marta tačno u 2 sata iza ponoći. Kazaljke se pomeraju na časovniku za jedan sat unapred, saopštila je u petak, 26. marta Direkcija za mere i dragocene metale.

Kazaljke na časovniku treba pomeriti sa 2 na 3 sata posle pomoći. Letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u martu, a završava se poslednjeg vikenda u oktobru (u ovom slučaju u noći između 30. i 31. oktobra) kada se pak kazaljke časovnika „vraćaju” sat unazad. Prelazak na letnje, odnosno zimsko računanje vremena uvedeno je radi uštede energije.

Prema odluci Evropskog Parlamenta iz 2018. godine letnje i zimsko računanje vremena trebalo je da bude ukinuto od ove godine ali je pandemija korone „odložila” tu odluku. Prelazak na letnje i zimsko računanje vremena uvedeno je u našoj zemlji 1983. godine (još u doba Jugoslavije) radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta, komunikacija i industrije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.