Večeras u 19 sati u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja otvaranje izložbe „Poklon zbirka Đorđa Ilića“

Kultura

Autor izložbe i kataloga je Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik istoričar umetnosti.
Izložba će biti otvorena u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu večeras u 19 sati.

Odeljenje za istoriju umetnosti Narodnog muzeja u Kragujevcu u okviru svojih bogatih zbirki čuva i više legata, odnosno, poklon zbirki, između ostalih – vajara Mire i Save Sandića, slikarki Milice Dinić i Ljubice Cuce Sokić, kragujevačkih slikara Miloša S. Maksimovića i Gorana Rakića, itd.

           Đorđe Ilić (Strumica, 1920 – Beograd, 2010.) bio je akademski slikar, pedagog i profesor. Likovnu akademiju u Beogradu završio je u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Posle diplomiranja, do 1952. godine, radio je kao saradnik u majstorskoj radionici čuvenog Mila Milunovića. Od 1955. godine počinje njegova profesorska karijera na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, gde je, napredujući, ostao do penzije 1984. godine. 
       Đorđe Ilić je u Zbirci slikarstva Odeljenja za istoriju umetnosti zastupljen  neverovatnim brojem slika – 49!

NJegova supruga, posle njegove smrti, 2011. i 2012. godine poklonila je 43 slike, dok je 6 već bilo u Zbirci slikarstva. U pitanju je ozbiljan i obiman poklon, tako je obrađen i čuva se kao Poklon zbirka slika Đorđa Ilića.
Na ovoj izložbi izloženo je 37 slika.

Ova odabrana mini zbirka sadrži slike iz svih perioda i faza Ilićevog rada, gde se figuracija kao osnovni motiv, prigušen, smiren kolorit, najrazličitije teme, pejzaži i mrtve prirode – nameću kao glavne karakteristike.
Kao najznačajniji deo ove Poklon zbirke izdvojićemo nekoliko autoportreta, dva iz 1948. godine i po jedan iz 1973. i 1982. godine, kao i više intimnih toplih figurativnih scena iz atelja samog umetnika ili zajedno sa suprugom.

O tome da je prepoznat značaj i doprinos našoj Zbirci slikarstva, kao i gde mu je mesto u srpskoj istoriji umetnosti 20. veka, govori i podatak da je slika „Sudbina“ iz 1972. godine zastupljena na Stalnoj postavci Odeljenja za istoriju umetnosti „Dvadeseti vek – slikarstvo i skulptura iz zbirke Narodnog muzeja u Kragujevcu.“

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.