Veći broj preminulih u Kragujevcu u oktobru ove, u odnosu na prethodne dve godine

Grad

Nije bilo nikakve revizije podataka o broju umrlih od korone, niko se zaista nije bavio analizom smrtnih slučajeva, niti time zašto je u nekim delovima Srbije situacija sa koronom znatno lošija nego u ostalim krajevima. Zbog toga se ni mere ne donose na osnovu podataka, piše Nova ekonomija.

Do ovih zaključaka došla je novinarka BIRN-a Natalija Jovanović koja je nedavno drugi put potvrdila da je broj umrlih trostruko veći nego je zvanično saopštavano. Na sajtu covid.rs i dalje se može pronaći podatak da je do 31. decembra prošle godine ukupan broj umrlih tek nešto veći od 3.000. Sa druge strane, prema potvrdama o smrti koje su popunjavali lekari u toku 2020. godine, od kovida-19 preminulo je 10.356 ljudi. Ovi podaci predstavljeni su i kao nova saznanja do kojih je došla Komisija za analizu smrtnih ishoda nakon revizije.

Prema podacima do kojih je došao BIRN u Kragujevcu je tokom 2020. godine od korone preminulo 360 ljudi. Lokalni mediji sve vreme zvanične podatke ne mogu da dobiju u Univerzitetskom kliničkom centru, zbog toga smo se obratili JKP Šumadija, sektoru Gradska groblja.

Prema podacima iz tog komunalnog preduzeća, u prvih 15 dana oktobra ove godine, na grobljima kojima upravlja JKP Šumadija obavljeno je 75 sahrana. U isto vreme prošle godine bilo je 33 sahrana a 2019. – 29.

I u septembru ove godine taj broj je veći nego prethodne dve: 98, dok je 2020. godine bilo 47 a 2019. – 65 sahrana.

file:///C:/Users/Lenovo/Downloads/Odgovor%20na%20zahtev%20za%20pristup%20informacijama%20od%20javnog%20znacaja-Groblja(1).pdf

Više ljudi u Kragujevcu, prema podacima preduzeća Gradska groblja, umrlo je i u avgustu ove godine, kada su, kao i prethodne, obavljene 72 sahrane, dok ih je pre korone, 2019. godine taj broj bio 61.

Glas Šumadije već drugi put od proglašenja pandemije podatke o broju preminulih traži od komunalnog preduzeća, koje dostavlja odgovore ukoliko se pozovemo na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ni ove, kao ni prethodnih godina, sahrane u Kragujevcu se ne obavljaju nedeljom.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.