Velika Britanija poslala ratnu mornaricu zbog Francuske

Politika

Velika Britanija odlučila je da pošalje dva patrolna broda ratne mornarice prema ostrvu Džersiju, nakon što je Francuska zapretila da će, zbog spora oko ribarenja, blokirati glavnu ostrvsku luku.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će pružiti „nepokolebljivu podršku“ ostrvu koje se nalazi u Lamanšu, na 22 kilometra od francuske obale, preneo je BBC.

Džersi formalno nije deo Velike Britanije, već se vodi kao autonomni posed krune, što znači da je Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorno za tu teritoriju.

Spor je nastao kada je lokalna vlast Džersija, na osnovu trgovinskog ugovora Velike Britanije i Evropske unije, od fracuskih ribara zatražila dokaze da su više godina unazad lovili u ostrvskim vodama.

Vlada Francuske, međutim, tvrdi da ribarenje u Lamanšu nije deo sporazuma sa Evropskom unijom i zahteve Džersija je nazvala ništavnim.

Francuska ministarka mora Anik Žirarden je poručila vlastima na Džersiju da ne zaborave da električnu energiju dobijaju iz Francuske i da bi dovod struje mogao da im bude obustavljen.

  • Novo pravilo o ribarenju u Lamanšu je neprihvatljivo i Fracuska je spremna da primeni mere odmazde. Žao mi je što je došlo dotle, ali ako budemo morali, to ćemo uraditi, rekla je Žirarden u francuskom parlamentu.

Agencija AFP je objavila da će u četvrtak ujutro oko 100 ribarskih brodova krenuti prema Džersiju u znak protesta zbog odluke ostrvskih vlasti.

Džonson je iz Londona poručio da bi blokada bila potpuno neopravdana, zbog čega će kao meru predostrožnosti Kraljevska mornarica poslati dva broda prema Džersiju.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.