Velika letnja akcija dobrovolјnog davanja krvi

Društvo

U skladu sa epidemiološkim merama u sali Hotela Kragujevac u partnerskoj organizaciji  Crvenog krsta Kragujevac  i Službe za snabdevanje krvlјu i krvnim produktima  UKC Kragujevac, pod pokrovitelјstvom Grada Kragujevca u okviru Letnje kampanje prikuplјanja krvi od 9 do 15 sati trajala je velika Letnja akcija dobrovolјnog davanja krvi.

Grad Kragujevac godinama unazad podržava GO Crvenog krsta u akcijama i promociji dobrovolјnog davalaštva krvi. Velika letnja akcija je pored zimske kampanje najvažnija aktivnost tokom koje se obezbede dovolјne količine krvi. Ove godine veliki broj mladih se priklučio akciji i u prvih nešto više od sat vremena koliko traje akcija prikuplјeno je 28 jedinica krvi. Veliku zahvalnost Crvenom krstu  i Službi za snabdevanje krvlјu i krvnim produktima UKC, grad Kragujevac duguje, jer već šestu godinu za redom uz njihovu podršku dobija priznanje najhumanijee sredine a to znači da smo i u 2020. godini u periodu pandemije prikupili više od osam hilјada jedinica krvi što je zaista značajno za naše sugrađane ali i sve one koji koriste usluge tercijarne zdravstvene zaštite kragujevačkog kliničkog centra.

U letnjem periodu, nažalost, usled saobraćajnih nesreća, većim obimom rada polјoprivrednika pod visokim temperaturama, veće su potrebe za krvlјu i njenim zalihama. To je, pored ostalog, još jedan u nizu razloga zašto je letnja kampanja i u okviru nje Velika letnja akcija veoma važna, kaže Nevenka Bogdanović, sekretarka GO Crvenog krsta. Da bi bilo dovolјno u zalihama, na nivou čitave Srbije potrebno je prikupiti hilјadu jedinica dnevno. Kragujevac je veliki grad i važno je da ima dovolјne količine na zalihama iako Zavod za transfuziju prima dobrovolјne davaoce krvi svakog dana do 17 sati tako da svi koji danas ne mogu da dođu to mogu da učine nekog sledećeg dana. Danas je došlo dosta mladih i veoma smo srećni zbog toga jer su oni potvrda da promocije dobrovolјnog davalaštva krvi i motivisanje mladih radimo dobro. Nadam se da ćemo danas ostvariti trocifreni broj prikuplјenih jedinica krvi.  

Za dobrovolјne davaoce krvi, prijatelјi akcije su obezbedili simbolične poklone, a SPD „Radnički“ po 10 ulaznica za Otvorene bazene.

U toku Velike letnje akcije održane u Hotelu Kragujevac prikuplјeno je 100 jedinica krvi.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.