Veroljub Stevanović: Treba da znamo nazive firmi i koliko su plaćene za radove po projektu Čista Srbija

Politika

Nekadašnji gradonačelnik Kragujevca i šef opozicione odborničke grupe Zajedno za Šumadiju-Zdrava Srbija Veroljub Stevanović zatražio je da lokalna vlast objavi koje sve firme učestvuju i koliko su plaćene za izvodjenje komunalnih radova po projektu „Čista Srbija“ u Kragujevcu.

„360 kilometara (kanalizacione mreže) će u narednih nekoliko godina da radi kineska firma. Dakle  ‘x’ firma će da naplati. Ta kineska firma posao dodeljuje drugom podizvodjaču – ‘y’ firmi, dakle  sa manjom cenom, verovatno 15-20 odsto“, rekao je Stevanović.

Dodao je da ta „y“ firma daje posao kragujevačkom „Vodovodu“, dodatno umanjeno za još 10, 15 ili 20 posto.

Postavljajući odborničko pitanja na sednici gradske skupštine, Stevanović je pozdravio taj posao uz ocenu da je potrebna „Čista Srbija“, ali je naglasio da gradjani treba i da znaju šta je.

„Treba da znamo kako se zove ta ‘x’ firma, treba da znamo kako se zove ta ‘y’ firma, a moje pitanje je i koliko košta to iz kredita kompletno, koliko dajemo toj firmi, odnosno koliko je umanjenje kada je u pitanju ‘y’ firma i koliko je to umanjeno u procentima kada posao dobija treći podizvodjač – Vodovod“, rekao je Stevanović.

Kako je naveo, suština njegovog pitanja je zašto kragujevački Vodovod nije „x“ firma, ali pretpostavlja da možda nije moglo i da su takvi bili uslovi uzimanja kredita.

Zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović je odgovarajući na Stevanovićevo odborničko pitanje rekao da se komercijalni deo ugovora ne objavljuje, niti je njemu poznat.

„Ono što znam je da je projekat nacionalnog karaktera, a posao je dobila kineska kompanija CRBC. Ugovor je javni, procenjena vrednost 180 miliona evra sa tri postrojenja. Oni dalje definišu i biraju podizvodjače“, rekao je Momčilović.

Kazao je da je za Grad važno da se sa „našim cenama potpuno uklapamo u cenu izvodjenja“.

„A to da li i koliko nešto ostaje kompaniji koja je dobila posao od države, nas u ovom momentu zaista nije interesovalo“, rekao je Momčilović.

Tagovi:

6 komentara

  1. Šta se kod tebe znalo. Bruko. Đođi na Pivarski Park da vidiš kako su ga tvoji stručnjaci uništili. Eto desetak godina tamo je ruglo. I verovatno će tako ostati još dvadesetak. Pa izračunaj koliko si dece uskratio za igranje na stadiončetu. Svi zajedno u zaborav. Ali svi. I ovi i oni.

  2. Treba da te je sramota. Verko je uradio mnogo za Kragujevac, pa i ako je „promašio“ taj tvoj park u Pivari i nije neka velika šteta. Ako ga ceniš samo po tome što nije „tvoje dvorište sredio“, a ne vidiš koliko je toga dobrog urađeno u gradu u njegovo vreme, onda nisi ništa bolji od ovih naprednjačkih duleka.

  3. Evo i mene je sramota što je Verko ,,promašio,,ali ne samo pivarski park ,a kolika je šteta ti bolje znaš od nas koji smo se tu rodili.Ko si ti da određuješ veličinu štete?Primitivizam,osrednjost,površnost, i niske vrednosti karakteristika Veroljuba Stevanovića ZAJEDNO sa ljudima oko njega sa pretencioznim licemerjemi lažnim pohvalama.Sva sreća pa je minoran broj njegovih sledbenika.

  4. Dobro je što je broj njegovih mrzitelja minoran. Tvoji naprednjaci su generator i pravi promoteri jada i bede u gradu. Možete samo da sanjate da ćete dostići nivo razvoja Kragujevca iz perioda Verkove vlasti. Vi polupismeni, nesposobni, naprednjački mrzitelji sa falsifikovanim i kupljenim diplomama, uspeli ste da ponovo vratite grad u stanje poznato kao „dolina gladi“. Ali april je blizu i daće Bog da vam uskoro vidimo leđa. I to na svim nivoima vlasti.

  5. I tebi nije sredio dvorište Cico? E baš je bezobrazan. Ali šta da se radi. Verko i „oni ljudi“ oko njega su bili primitivni i površini. Da su tada na vlasti bili tvoji „školovani i sposobni“ naprednjaci ti bi već imala heliodrom u avliji. Verovatno bi bio izgrađen u rekordnom roku, samo ne znam da li bi ti poklonili helikopter ili bi morala sama da ga kupiš.

  6. U jednom malom selu na otoku Hvaru, u ulazu u opstinu stoji tabla na kojoj se nalaze informacije o svim odlukama koje je opstina donela. Kao i informacije o svim tekucim opstinskim radovima i poslovima, njihovoj ceni i roku izvrsenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.