Vladimir Gajić: Beograd na vodi je privatna investicija braće Vučić, Arapi su njihovi kaskaderi

Politika

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, izjavio je danas da je Beograd na vodi „privatna investicija braće Andreja Vučića i Aleksandra Vučića“, koji je „istovremeno i šef države i šef mafije“.

  • Arapi su samo kaskaderi braće Vučić, jer da Arapi imaju veze sa tim projektom, oni bi to sve već završili i izgradili pre dve, tri godine. Garantujem da u Beogradu na vodi nema ni 10 odsto vlasnika stanova koji bi mogli da dokažu poreklo imovine, rekao je Gajić na tribini „Zajedno protiv ekocida“ u organizaciji Pokreta Slobodna Srbija.

Gajić je dodao da je Srbija za Beograd na vodi dala zemljište koje vredi dve milijarde evra, a investitori, navodno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, uložili su tek 150 miliona evra, s tim da Srbija ima 32 odsto udela, a „Arapi 68 odsto“.

  • Srbija nije vlasnik imovine, nego udela u firmi. Ugovor o Beogradu na vodi je pravno sporan i u prvih pet godina od kada je zaključen zajednička firma je svaku godinu završila sa gubitkom, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da je krovni sporazum između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata neustavan, a posebno „član 6. koji je ekskludirao strane investitore od domaćeg zakonodavstva, pa za njih ne važe ni postojeći ni budući zakoni Srbije“ koji bi mogli da ugroze tu investiciju.  

  • Taj ugovor je bio pravni osnov da se donese leks specijalis, odnosno poseban zakon, koji je bio pravni osnov za oduzimanje imovine i rušenje u Hercegovačkoj ulici. Ako bi Ustavni sud Srbije zaključio da je taj međunarodni ugovor neustavan, sve bi palo po domino efektu i Beograd na vodi bi bio bespravno izgrađeno naselje, rekao je Gajić.  

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković rekla je da je izgradnja metroa u Beogradu „velika pljačka“, jer će kilometar metroa koštati čak 100 miliona evra, dok je u Madridu metro građen po ceni od 43 miliona evra po kilometru, a vlast u Srbiji daje još 500 miliona evra za izradu novih projekata.

  • Katastrofalno je što planiraju da linija metroa kreće sa Makiša, gde je sada livada, a tu planiraju da grade naselje od 36.000 stanovnika, koje žele da povežu sa Adom Hujom, gde takođe žele da grade, i da se dve linije metroa sastaju u Beogradu na vodi, rekla je Marina Lipovac Tanasković.
  • Katastrofalno je i to što su zanemarene saobraćajne potrebe 150.000 ljudi koji žive u Rakovici, Belim vodama, Žarkovu i Ceraku, rekla je Marina Lipovac Tanasković.  

Marina Lipovac Tanasković je dodala da je Grad Beograd dao projektni zadatak kuda bi linija metroa trebalo da ide, a ne stranci, kako to vlast tvrdi.      

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.