Vladimir Gajić: Nema ništa od borbe protiv organizovanog kriminala, vlast neće da hapsi samu sebe

Politika

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, izjavio je da je nemoguće da vlast u Srbiji pokaže „ubedljive rezultate“ u borbi protiv organizovanog kriminala, što se zahteva u izveštaju Evropskog parlamenta, jer „vlast ne može da vodi istrage protiv same sebe“.

  • Evropski parlament to zahteva od Vlade Srbije, ali od toga nema ništa. Nerealno je očekivati da će biti ispunjen taj zahtev, jer u Srbiji nemamo nezavisno pravosuđe niti imamo nezavisan sud, nemamo sudsku vlast u pravom smislu te reči, nemamo nezavisno i samostalno tužilaštvo, rekao je Gajić televiziji Nova S.

Gajić je rekao da je ranije bio sklon da primedbe koje EU upućuje vlasti u Srbiji „posmatra kao da predsednika Srbije Aleksandra Vučića golicaju po tabanima“, ali da „po Vučićevoj današnjoj reakciji zaključuje da je situacija ozbiljnija nego ranije, pre svega u političkom smislu“.

Upitan o slučaju „Jovanjica“, Gajić je odgovorio da bi „Vučić voleo da je taj postupak završen“.

  • Problem sa obe optužnice za ’Jovanjicu’ je u tome što je, kao i u mnogim slučajevima u poslednjih 20 godina, napravljena takozvana amputacija, odnosno vlast je vodila računa o tome da ne budu optuženi svi koji bi trebalo da budu na optuženi. Na optužnici je srednji nivo umešanih u uzgajanje marihuane na ’Jovanjici’, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da je „jedino logično i pravno normalno“ da obe optužnice budu spojene u isti postupak.

  • Sud će posle održavanja pripremnog ročišta po optužnici za ’Jovanjicu 2’ doneti odluku o spajanju i to će se suditi kao jedinstven predmet, naveo je Gajić.

Gajić je istakao da će „ostati problem ’Jovanjice 3’“, o kojoj je govorio potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, a na kojoj bi trebalo da se nađu nalogodavci iz vrha vlasti.

  • Tu optužnicu, međutim, nećemo dočekati dok je ovaj režim na vlasti, ali bi i oni trebalo da budu zabrinuti jer ima mnogo dokaza, rekao je Gajić.

Gajić je ponovio da su „Krušik“, „Jovanjica“, afera „prisluškivanje“ i grupa Veljka Belivuka zapravo jedan predmet, jer ih sve povezuje vrh državne vlasti.

  • Da je to jedan sve spojeno u jedan predmet, onda bi se video način delovanja i kako je sve pod kapom vlasti, zaključio je Gajić.    
Tagovi:

2 komentara

  1. Svaka vlast mora da se distancira od mutnih i kriminogenih lica.Samo da su pošteni ljudi, iskustvo ce doci.Mislimo da se u sve razumemo a to ne biva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.