Vladimir Gajić: Referendum o Rio Tintu je poruka vlasti da će dozvoliti rudnik litijuma

Društvo Politika

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je referendum o rudniku litijuma kod Loznice kukavičje jaje i poruka vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će „pustiti Rio Tinto da otvori taj rudnik“.

  • Ne može biti referendum o kapitulaciji zemlje i ne može se referendum organizovati na tako maloj lokaciji, jer se rudnik litijuma tiče svih građana Srbije, rekao je Gajić u emsiiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S.

Gajić je istakao da zaštita životne sredine prevazilazi pokrete i stranke i tiče se svakoga u Srbiji, i da niko nema pravo ni na kakav ekskluzivitet na pitanja životne sredine .

  • Priča da će biti dobro ako se ukloni opozicija da ne bi smetala, to je šizofrenija u kojoj se društvo bavi opozicijom. U svakoj normalnoj kritikuje se vlast, a opozicija je kontrolni mehanizam i institucija demokratskog društva. To je sistem u kojem se ruši opozicija, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da se u Srbiji „istražuje litijum na devet ili deset mesta na osnovu istraživačkog prava, a da istraživačko pravo na litijum ne znači gotovo ništa“.

  • Ključna stvar se odigrala 2017. godine kada je vlada Ane Brnabić, odnosno tadašnji ministar Aleksandar Antić, potpisao memorandum o razumevanju sa Rio Tintom, i to je prvi put da je Rio Tinto došao na najviši nivo, a sledeći korak iza toga je predlog prostornog plana za područje na kojem je predviđen rudnik litijuma, rekao je Gajić.

Gajić je, povodom zalaganja Narodne stranke za revanšizam, rekao da pomirenje Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije nije dalo rezultat.

  • Sada je potrebno na ljutu ranu staviti ljutu travu i zabraniti SPS, SNS i SRS, rekao je Gajić.
Fotografija: Narodna stranka
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.