Vladimir Gajić: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđe

Izbori 2022

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da će amandmani na Ustav Srbije, o kojima će 16. januara građani glasati na referendumu, „betonirati politički i partijski uticaj na pravosuđe“.

„U Srbiji su sudije navikle da slušaju izvršnu vlast, a ustavnim amandmanima je učinjen iskorak ka tome da politika drži pravosudni sistem pod potpunom kontrolom. Presude se više neće donositi u ime naroda, nego će verovatno morati da stoji ’u ime Visokog saveta sudstva’, što je besmislica“, rekao je Gajić Radio-televiziji Srbije.

„Problem je u tome što nikada nismo imali nezavisno sudstvo, a sada potpuno isključujemo parlament u izboru sudija i ostavljamo uskom krugu ljudi da o svemu odlučuje. Sudijski poziv bi trebalo da bude možda i najuglednije zvanje, a danas građani imaju malo poverenja u sudstvo. To je i zbog sistema, a i zato što sudije nemaju kredibilitet niti su ga ikada imale“, dodao je Gajić.

Gajić je dodao da, prema nekim istraživanjima, čak 90 odsto građana ne zna u čemu se sastoje promene Ustava Srbije, a više od 50 odsto se nije opredelilo da li će izaći na referendum.  

„Skupština Srbije nema politički legitimitet u punom kapacitetu da bi se ušlo u proces ustavnih promena. Promene Ustava u oblasti pravosuđa su najvažnije promene Ustava, važnije su samo one u vezi sa teritorijalnim integritetom države, i zato nije trebalo žuriti, nego sačekati da posle izbora dobijemo parlament koji će bliže odslikavati raspoloženje građana“, rekao je Gajić.

Gajić je ocenio da su reflektori javnosti mnogo više usmereni na sudstvo, dok je manje zapaženo prošlo „zadržavanje sovjetskog vojnog hijerarhijskog sistema u tužilačkoj organizaciji“.  

Gajić je pozvao građane da izađu na referendum i glasaju protiv predloženih promena Ustava Srbije.

Narodna stranka ranije je saopštila da se protivi amandmanima na Ustav Srbije, a da bi građani slobodno i po svojoj savesti trebalo da odluče da li će izaći na referendum.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.