VLASNICI PASA VODITE RAČUNA O SVOJIM LJUBIMCIMA

Društvo Grad

Zabrana držanja pit bulova nekada je važila i u Kragujevcu.

Sada su u Kragujevcu na snazi pravila koja važe i u većini ostalih mesta u Srbiji: da se ovi psi ne smeju šetati bez korpe i povoca, dugačkog najviše dva metra, da ispred mesta gde borave mora stajati tabla sa natpisom “opasan pas” i da se čak i u dvorištu ne smeju držati bez nadzora. Takođe, može da ih izvodi isključivo punoletna osoba koja nije osuđivana.

– Ne postoji nikakva zabrana držanja opasnih pasa, postoji obaveza vlasnika da ih drže pod određenim uslovima. Ali, znate kakvi su naši ljudi, ne pridržavaju se pravila dok ih kazna ne udari po džepu – kaže Bojan Đokanović, glavni komunalni inspektor Kragujevca, dodajući da je kazna za nepropisno držanje pitbulova 20.000 dinara.

Šabac je jedan od retkih, a prema dostupnim informacijama verovatno i jedini grad u Srbiji koji je potpuno zabranio držanje i kretanje svih vrsta pitbul terijera, uključujući i staforde.

Ova zabrana doneta je Odlukom o držanju domaćih životinja koju je Grad Šabac usvojio još 2016. godine.

Kazna za one koji se i pored toga usude da imaju ovog ljubimca nije velika i iznosi 5.000 dinara, ali se uz prekršajnu prijavu takav pas oduzima vlasniku i smešta u prihvatilište,

O uvođenju zabrane držanja opasnih pasa svojevremeno se govorilo i u Novom Sadu. Sada su pravila ovakva:

– Psi opasnih rasa, ako su stariji od četiri meseca, mogu da se izvode samo na povocu koji ne može da bude duži od jednog metra i sa brnjicom. Izuzetno, psi vodiči za slepa i slabovida lica, lovački psi za vreme lova, službeni psi u toku policijske akcije i ovčarski psi za vreme čuvanja stoke mogu da se izvode i da se slobodno kreću, pod kontrolom vlasnika, odnosno držaoca psa, bez brnjice – navode u gradskoj upravi Novog Sada.

Vlasnici čiji pas ubije ili povredi nekoga, odgovaraju za krivično delo izazivanja opšte opasnosti iz nehata, za koje im preti do tri godine zatvora.

Opšte je poznato pak da stafordi mogu biti veoma umiljati psi kada se vlasnici prema njima ophode kako treba. Zato i rešenje nije zabraniti ove pse, već neodgovorne vlasnike, a da bi se takvi otkrili na vreme, oni koji ih kontrolišu posao bi morali da obave mnogo pre nego što do nesreće dođe.

Izvor: Telegraf

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.