Vlast odbila zahtev kragujevačke opozicije za sazivanje sednice o šteti od nevremena

Grad Politika

Kao predstavnici predlagača, odbornici Pokreta volim selo svoje Jovica Radovanović i Ljubiša Nektarijević i Veroljub Stevanović (Zajedno za Šumadiju) tražili su sednicu po hitnom postupku. Njihov zahtev za sazivanje sednice Skupštine se tiče usvajanja inicijative o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Kragujevca sa predlogom dnevnog reda. Međutim, zahtev je odbijen uz obrazloženje da nije u nadležnosti Skupštine da donosi odluke iz te oblasti, te da je Zakonom o sprečavanju rizika upravljanjem vanrednim situacijama utvrđena nadležnost organa ukoliko su za to ispunjeni zakonski uslovi.

Inicijativu odbornici podnose nakon posete selu Jarušice, koje je 5. juna pogođeno nevermenom. Meštani Jarušica, ali i susednih sela ostali u junskom nevremenu bez gotovo svega – uništeni su usevi, postradalo je voće… A uložili su i po više hiljada evra, koje sada ne da neće da se vrate, nego neće imati ni za narednu sezonu, za nove radove.

Odbornici su tražili da sazivanje sednice Skupštine grada po hitnom postupku, na kojoj bi bila usvojena inicijativa o proglašenju vanredne situacije na području Kragujevca, u selima Gornje Jarušice, Čumić i Masloševo.

U odgovoru predsednika Skupštine Ivice Momčilovića, navodi se da priloženi predlog akta u formi zaključka nije sporan, već nadležnost Skupštine da donese akt iz oblasti upravljanja vanrednim situacijama.

Opozicionari kao podnosioci Zahteva za sazivanjem sednice po hitnom postupku naglasili su da su sasvim upoznati sa regulativom u vezi sa proglašenjem vanredne situacije, kao i da je Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju rizicima i vanrednim situacijama propisano da vanrednu situaciju za teritoriju grada ili deo teritorije proglašava gradonačelnik na predlog štaba.

U obraćanju predsedniku Skupštine opozicionari ističu da su hteli da iniciraju donošenje odluke, a ne da istu i donesu, te da im nije namera da proglase vanrednu situaciju na svoju ruku i da zadiru u nadležnost kako Gradskog štaba za vanredne situacije, tako i gradonačelnika, koja je jasno urađena zakonima i drugim pravnim aktovima. Kako oni navode u obraćanju predsedniku Skupštine, razlozi iz kojih je odbijen zahtev za sazivanje sednice po hitnom postupku, nema potporu ni u zakonu, ni u Statutu grada Kragujevca i Poslovniku Skupštine, te ga pozivaju da istu i zakaže.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.