Vođama štrajka u Fijat plastiku zabranjen ulaz u fabriku (VIDEO)

Društvo Grad

Ulazak u kragujevačku fabriku Fijat plastik u kojoj su radnici jutros nastavili štrajk danas nije bio dozvoljen predsedniku Štrajkačkog odbora i članovima Zoranu Miljković i Bojanu Božović, što su oni ocenili kao „flagrantno“ kršenje Zakona o radu i Zakona o štrajku.

Oni su novinarima ispred fabrike rekli da im je kartica za čekiranje blokirana i da je obezbedjenju naređeno da im ne dozvoli da uđu fabriku. Kamere i novinari su zabeležili danas oko 14 časova da su Miljković i Božović vraćeni sa kapije fabrike.

Rekli su da je tako naredio „vrh“ kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija u Kragujevcu, odnosno direktor i njegov zamenik, Nikola Jerotijević i Slađana Stojković.

Miljković je istakao da predstavnici Štrajkačkog odbora imaju pravo pristupa fabrici 24 sata dok traje generalni štrajk i to „kad god žele“, što znači da je kompanija danas „drastično“ prekršila Zakon o radu i Zakon o štrajku.

predstavnik Štrajkačkog odbora Bojan Božović i predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković

On je i ocenio da je takvo ponašanje poslodavca u vreme štrajka „još neviđeno u Srbiji“.

  • Mi smo tražili u najskorijem roku sastanak sa načelnikom inspekcije rada u Kragujevcu. Njima je već poznato šta se ovde dešava, ali ako na ovo flagrantno kršenje zakona ne budu reagovali, onda čemu mi da se nadamo? Čemu radnici u Srbiji da se nadaju? Više niko nikad neće moći da povede ni jedan štrajk, ovo će biti zvanično kraj borbe za radnička prava u Srbiji, rekao je Miljković.

On je najavio nastavak generalnog štrajka u Fijat plastiku, sve dok se ne ispune zahtevi.

  • Štrajkovaćemo koliko god to bude trebalo, da li će to biti godinu dana ili manje zavisi od toga kada će da nam ispune naše zahteve, poručio je Miljković.

Prema njegovim rečima štrajk je počeo u februaru sa zahtevom da se radnicima vrati regres na nivo od pre januara ove godine i da naknada za plaćeno odsustvo bude 65 odsto koliko je već u kompaniji FCA.

Miljković je naveo da je obustava rada dodatno motivisana i činjenicom da je usred štrajka poslodavac izmestio montažu branika iz Fijat plastika u FCA čiji radnici sada obavljaju taj posao, a što predstavlja kršenje zakona.

On je ocenio da je tim potezom poslodavac imao nameru da „razbije“ Samostalni sindikat fabrike i onemogući nastavak štrajka budući da je na prinudni odmor poslao i 13 radnika, a među njima i čelne ljude Štrajkačkog odbora.

Štrajkači traže da se mašine iz montaže vrate na matičnu lokaciju, kao i radnici koji su na njima radili, a sada su na prinudnom odmoru.

radnici Fijat Plastik-a na štrajku u krugu fabrike

Miljković je rekao da u Fijat plastiku štrajkuje oko 90 posto radnika.

Član Štrajkačkog odbora Bojan Božović je rekao novinarima da nema sindikalne solidarnosti u Fijatovim kompanijama.

Radnicima Fijat plastika je izostala podrška najvećeg, reprezentativnog Samostalnog sindikata u sestrinskoj kompaniji FCA, jer je on, kako je rekao Božović, kooperativan sa tom kompanijom, te se “ solidarnost raspala“.

On je rekao da su radnici FIjat plastika dobili podršku samo iz nereprezentativnog sindikata Nezavisnost u FCA.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.