Vuk Jeremić: Izbori će biti referendum sa pitanjem “da li želite da živite normalno”?

Izbori/Bojkot Politika

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi jedinstvena opozicija, ako odluči da učestvuje na izborima najavljenim za april 2022. godine, trebalo da stvori referendumsku atmosferu na kojoj će građani odlučivati „da li žele da žive normalno”.

  • Ako mislite da ne živite normalno, onda glasajte za opoziciju, a ako mislite da živite normalno, glasajte za vlast. Najvažniji će biti predsednički izbori, i ako građani misle da žive u normalnoj državi koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neka glasaju za njega, a ako to ne misle, neka onda glasaju za kandidata opozicije, rekao je Jeremić Radio-televiziji Vojvodine.

Jeremić je dodao da je Vučić „glavni uzrok nenormalnog stanja“ u Srbiji, da „nema evropske države u kojoj se događaju takve bizarnosti“, i da više niko nikada neće moći da upravlja Srbijom kao što je to Vučić činio.

Predsednik Narodne stranke je istakao da je dogovor opozicije o jedinstvenom nastupu preduslov za postizanje referendumske atmosfere, i da Narodna stranka smatra da bi prvo trebalo da se dogovore ta stranka, Stranka slobode i pravde i Demokratska stranka, a da se onda tom bloku priključe i sve ostale stranke prave opozicije.

  • Kada bi dogovor zavisio samo od Narodne stranke, on bi bio postignut juče. Nadam se da će razgovori u opoziciji trajati kratko, rekao je Jeremić, i dodao da ako bude doneta odluka o izlasku na izbore, on ne planira da se kandiduje za predsednika Srbije.

Jeremić je istakao da su izbori u Negotinu, na kojima je Narodna stranka samostalno osvojila oko 13 odsto, pokazali da „opozicija bez jedinstvenog nastupa nema šta da traži“ na aprilskim izborima.

Predsednik Narodne stranke je naveo da opozicija i građani koji žele promene ne mogu da računaju na podršku Evropske unije za suštinsko poboljšanje izbornih uslova, i da su zato „svi neophodni u jedinstvenom opozicionom frontu“.

  • Izveštaj Evropske komisije o Srbiji predstavlja vrednosnu abdikaciju Evrope pred kriminalizovanom diktaturom u Srbiji, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, i dodao da Narodna stranka neće učestvovati u radu tela predviđenih dijalogom uz posredovanje evroparlamentaraca.

Jeremić je rekao da je EU „čvrsto zatvorila vrata za proširenje“ i da ih neće otvarati još neko vreme.

  • Evropi zato odgovara ovakva vlast u Srbiji, jer zamislite da imamo vlast koja uspešno sprovodi reforme – tada bi EU da bi sprečila pristupne korake morala da pribegava poniženjima, slično kao prema Severnoj Makedoniji, kojoj je morala se podmetne bugarska rampa nakon što je Grčka prestala da bude izgovor za blokadu Skoplja, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da su međunarodni akteri počeli da pokazuju interesovanje za slučaj člana Narodne stranke Konstantina Katića, koga su trojica agenata BIA 26. septembra četiri sata mučila na beogradskom aerodromu.

  • Jedan član Kongresa SAD je već, primera radi, odlučio da zalegne za tu temu, a biće ih još. U toku je revizija taktike SAD prema Srbiji i to pokazuju kadrovske promene koje se očekuju, uključujući i novog ambasadora u Beogradu. Vašington će biti aktivniji nego ranije, za razliku od EU koja je zadržala pasivan odnos, rekao je Jeremić.
  • Može se raspravljati o namerama SAD, ali će njihova taktika po svoj prilici biti drugačija. Proklamovani prioriteti administracije predsednika Amerike Džozefa Bajdena su demokratija i borba protiv korupcije, i to će biti sastavni deo njihovog delovanja u postizanju strateških ciljeva. Kakvi god ti ciljevi bili kada je Balkan u pitanju, Amerikanci će biti eksplicitni, i neće se toliko uvijati kao EU, zaključio je Jeremić.
Tagovi:

1 komentar

  1. Izbori koje će sledeće godine organizovati vladajuća stranka u Srbiji neće biti ni demokratski ni slobodni. SNS je spremna da se bori svim sredstvima da bi ostala na vlasti. To znači da će (koristeći policiju, pa i vojsku ako je potrebno) hapsiti, zatvarati i premlaćivati svoje političke protivnike, kao što su to radili prošle godine građanima koji su protestovali protiv naprednjačkog iživljavanja u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu… Najviši naprednjački funkcioneri vrlo dobro znaju da će, u slučaju pada sa vlasti, zaglaviti na dugogodišnje robije uz zaplenu celokupne imovine (ako se dokaže da su je stekli vršeći kriminalne aktivnosti). Ova nenarodna, manipulatorska i kriminalizovana vlast je u svojoj suštini mafijaška i kao takva treba da nestane sa političke scene. Političke kreature koje danas predstavljaju SNS su uglavnom likovi iz najnižih slojeva društva, sa falsifikovanim diplomama, skloni nasilju, kriminalu i prevari, i sigurno je da se neće tako lako vratiti u svoje prirodno okruženje (čitaj: političku kanalizaciju). Zbog toga je potrebna apsolutna i kompletna mobilizacija svih demokratskih snaga u društvu. Tu posebno mislim na one koji su se devedesetih borili protiv crveno-crne koalicije. Nekada mladi ljudi puni ideala i borci za neku novu i demokratsku Srbiju danas su postali pasivni i razočarani likovi koji ne veruju u bolje sutra. Vreme je da se probude i ponovo ustanu protiv zla, i da koristeći svoje političko i organizaciono iskustvo stečeno u borbi sa Miloševićevim aždajama, u poslednjem ali i najznačajnijem političkom pohodu (zajedno sa mladim, hrabrim i svesnim ljudima koji žele da se bore i menjaju Srbiju) konačno crveno-crnu zver zauvek pošalju na đubrište istorije gde joj je i mesto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.