Vuk Jeremić: Krivične prijave protiv Ane Brnabić, Zorane Mihajlović i vlasnika Milenijum tima

Politika

Narodna stranka podnela je danas Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ministarke energetike Zorane Mihajlović i vlasnika „Milenijum tima“ Stojana Vujka i Ivana Bošnjaka, kojima je omogućeno nezakonito pribavljanje koristi kroz posao od 75 miliona evra, koliko vredi gradnja gasovoda Beograd-Loznica.

  • Ako se veliki infrastrukturni projekat može nekome dodeliti u potpunoj tajnosti, onda to i te kako smrdi na ozbiljnu korupciju. Zašto hitno grade dodatni energetski kapacitet za Loznicu, a tamo nema velikih planova osim za rudnik litijuma Rio Tinta. Ili je za tajnost razlog lopovluk, ili Rio Tinto, ili oba. U normalnoj državi i pod normalnim okolnostima poslovi se sigurno ne dobijaju ovako, rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić na konferenciji za novinare.
  • Da bi se utvrdilo činjenično stanje, Narodna stranka je pokrenula nešto što je trebalo da uradi tužilaštvo, i sa pažnjom ćemo pratiti nastavak ovog procesa, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Vlada Srbije 8. aprila donela tajni zaključak u vezi sa izgradnjom gasovoda, koji se ne može naći ni na sajtu vlade niti u Službenom glasniku.

  • Ako ta odluka ne nosi oznaku tajnosti, onda je opet reč o krivičnom delu, jer svi zaključci vlade koji nisu tajni moraju biti dostupni javnosti, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da se čitava javna nabavka za posao gradnje magistralnog gasovoda Beograd-Loznica odvijala pod „čudnim okolnostima“, i upitao da li su Bošnjak i Vujko 14. juna dobili posao od 75 miliona evra nakon 15 minuta pregovora u „Srbijagasu“, koji su pokrenuti na osnovu tajnog dokumenta vlade broj 312-3239/2021/1 .

  • Pitam Zoranu Mihajlović, ako je nemoguće tajno graditi gasovod, zbog čega se gasovod gradi na osnovu zaključka Vlade Srbije koji nigde nije objavljen? Zašto poziv za javnu nabavku na osnovu koje su vršeni pregovori nigde nije objavljen? Zašto se posao vredan 75 miliona evra radi bez tendera? Da li je reč o lopovluku ili zato što se gasovod gradi za Rio Tinto, ili zbog oba navedena razloga, upitao je Jeremić.

Jeremić je istakao da će se na kraju postupka pronaći krivac za to što 75 miliona evra građana Srbije više nije u budžetu, kao i ko je glavni dobitnik od takvog postupka.

  • Nije bilo javnog poziva za izgradnju ovog gasovoda. Ko je izabrao i obavestio baš ’Milenijum tim’ i ostalih pet kompanija koje su dostavile ponudu? Zašto nije ostavljen prostor da se jave i druge kompanije, možda i iz regiona ili inostranstva, koje bi možda dale bolju ponudu? To je jedan od razloga zbog kojih sumnjamo da je reč o koruptivnoj radnji, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da Narodnoj stranci „stižu novi dokumenti vezani za ’Milenijum tim’“ i da će tokom leta analizirati te dokumente.

  • U septembru ćemo izaći sa novim paketom otkrića o ’Milenijum timu’ i to će biti velika bomba, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je „Milenijum tim“ podneo ukupno osam tužbi protiv Narodne stranke i njenih čelnika – po dve protiv Jeremića i Narodne stranke i po jednu protiv potpredsednika stranke Zdravka Ponoša, Borislava Novakovića i Sande Rašković Ivić – i u svim tužbama zahteva se naknada od 100.000 evra.

  • ’Milenijum tim’ je smanjio odštetne zahteve u tužbama koje je podneo protiv medija sa 100.000 evra na 100 evra, ali ne očekujem da će se povući kada je reč o Narodnoj stranci, jer bi to njihovi šefovi iz samog vrha vlasti doživeli kao izdaju. Mi nećemo odustati. Kada zagazite u Moravu, jednako ste mokri na koju god obalu da izađete. Mi plivamo na drugu obalu, ne vraćamo se nazad šta god da je cena, zaključio je Jeremić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.