Vuk Jeremić: Sledi politički najteži trenutak pandemije u svetu – borba oko vakcine

Politika

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se čovečanstvo još nije suočilo sa politički verovatno najtežim i najsloženijim trenutkom krize izazvane pandemijom virusa korona, i da u narednih nekoliko meseci predstoji „ozbiljno geopolitičko previranje“ koje bi moglo da ima „drastične posledice“.

  • Dostupnost vakcine je naziv igre u kojoj je cilj svih država da vakcinu obezbede i raspodele pre drugih. To bi vrlo lako moglo da izazove razarajuće posledice širom planete, rekao je Jeremić na otvaranju tradicionalnog godišnjeg susreta svetskih lidera iz privatnog i javnog sektora, koji se održava pod pokroviteljstvom prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, a čija je ovogodišnja noseća tema „Svet posle kovida-19“.

Pored Jeremića, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, na otvaranju plenuma koji je održan video vezom, učestvovali su i dobitnik Nobelove nagrade za mir Rae Kvon Čung i predsednik Jermenije Armen Sarkisijan.

Jeremić je naveo da se geopolitika, slično ekonomiji, kreće u talasima.

  • Lakše je uočiti i izmeriti ekonomske cikluse, oni se brže smenjuju, dok geopolitički po pravilu traju duže. Prethodna decenija bila je dekada geopolitičke recesije, rekao je Jeremić.
  • Snažan šok koji je na planeti izazvala pandemija virusa korona preti da aktuelnu geopolitičku recesiju pretvori u depresiju, a takve depresije mogu trajati decenijama i voditi ka globalnim sukobima, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se svet suočava sa ozbiljnim izazovima u godinama koje dolaze i da ti izazovi mogu biti prevaziđeni samo uz daleko veći kvalitet i opus saradnje među državama nego što je to trenutno slučaj.

  • Ne bi trebalo ponovo izmišljati točak, nego se vratiti Agendi 2030 UN i ispunjavanju ciljeva održivog razvoja. Danas nijedna država na svetu, uključujući i one najbogatije, nije na putu da ih ispuni, dodao je Jeremić.

Jeremić je ukazao i na produbljivanje podele između dve vodeće sile sveta, SAD i Kine.

  • Rivalitet je trenutno najuočljiviji na polju visoke tehnologije, ali imajući u vidu obim i značaj tehnologije u funkcionisanju savremenog sveta, moguće je da će se ta podela proširiti na sve segmente života i da bi planeta za nekoliko godina mogla biti strogo podeljena na blokove. Ta podela bi mogla da bude čak i oštrija od one u drugoj polovini 20. veka. Tome se moramo odupreti, zaključio je Jeremić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.