Vuk Jeremić: Smenićemo vlast uz podršku građana

Izbori 2022 Politika

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da opozicija „verovatno nikada neće dobiti aktivnu podršku“ Evropske unije za smenjivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da joj to nije ni potrebno jer će „Vučićev režim smeniti uz podršku građana Srbije“.

  • ’Nećete litijum, a hoćete podršku Evrope – e pa ne može i jedno i drugo’, tako to izgleda uprošćeno. Ono što je realnije je da EU prestane da aktivno podržava Vučića, slično kao što prstom nisu mrdnuli 2012. godine kada je prethodni put menjana vlast u Srbiji, i to će nam biti dovoljno, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je istakao da je Vučić Srbiju pretvorio u eldorado za nemačke kompanije, ali ne i za srpske radnike, i da „ne vidi nijedan razlog“ zbog kojeg nemačka kancelarka Angela Merkel ne bi podržala vlast koja se „tako servilno odnosni prema interesima Nemačke“.

  • Nemačke kompanije su u Srbiju došle u ogromnom broju i dobile su subvencije bez presedana koje im omogućavaju profit kakav ne mogu da ostvare na drugim mestima, koji potom izvlače iz Srbije, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, ocenio je da poruke koje će u Beogradu uskoro uputiti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen „neće biti muzika za uši“ onih koji gaje nadu da će EU učiniti dramatičan korak koji bi stvari popravio nabolje kada je reč o demokratiji i vladavini prava u Srbiji, i dodao da će te poruke biti „verovatno još eksplicitnije od poruka Angele Merkel u Beogradu“.

  • Danas je politički, ekonomski i geostrateški interes ’mejnstrim Evrope’, čiji je Nemačka ključni deo, takav da Balkan posmatra kao bezbednosnu zonu u kojoj bi mogli da ostvare i posebne ekonomske interese, a ne kao prostor koji bi u relativno bliskoj budućnosti mogao da bude integrisan u EU. S tim u vezi je i podrška Vučiću konstanta evropske politike u prethodnim godinama, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom nastavka dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje EU, rekao da je Narodna stranka uputila amandmane na dokument evropskih posrednika i da će učestvovati u nastavku dijaloga 17. septembra i 18. septembra.

  • Danas smo mnogo bliži tome da na kraju procesa neće biti uslova za učešće na izborima, ali ćemo učiniti sve što možemo da izborni uslovi budu poboljšani, kako bismo imali čistu situaciju prilikom odlučivanja, znajući da u tom procesu nismo počinili nijedan faul. Kada bi dijalog danas bio prekinut i stvari ostale kakve su danas, mi svakako ne bismo učestvovali na izborima, rekao je Jeremić.
  • Ako ne bude izbornih uslova, neće biti ni izbora, a to znači mnogo više od onoga u junu 2020. godine, kada je opozicija imala pasivan stav bojkota. To vreme je iza nas i Narodna stranka smatra da ponavljanje onoga što se desilo prošle godine ne bi bilo dovoljno, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je Narodna stranka smatra da do promena može doći „isključivo zajedničkim naporima opozicije“.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka odlučila da učestvuje na lokalnim izborima u Negotinu, zakazanim za 17. oktobar, i dodao da predsedništvo stranke „nije lako donelo takvu odluku“.

  • Izbori u Negotinu biće pokazna vežba na kojoj će se jasno videti kakvi su izborni uslovi.  Detaljno ćemo pratiti i dokumentovati sve što vlast radi u vezi sa izborima u Negotinu i to u realnom vremenu predstavljati evropskim posrednicima. SNS deluje na osnovu predatorskog instinkta i očekujem da ćemo u Negotinu videti sve što smo videli i na prethodnim lokalnim izborima. Drugim rečima, to će biti dobar eksperiment i pokazna vežba u ključnom trenutku, zaključio je Jeremić. 
Fotografija: Lazar Novaković

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.