Vuk Jeremić za BBC: Proces vakcinacije u Srbiji je za pohvalu

Doba korone Politika

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je proces vakcinacije u Srbiji „jako dobar“, ali da je to plod rizika koji se na sreću isplatio.

  • Ključan je bio dogovor sa Kinom, po kome smo mi praktično postali jedna od zemalja za treću fazu kliničkog testiranja vakcine Sinofarm – bio je to jako riskantan potez koji se isplatio, rekao je Jeremić u intervjuu za Bi-bi-si na srpskom (BBC).
  • Imali smo sreće – figurativno rečeno, stavili smo sve na crveno i ispalo je crveno. Bolje da ne razmišljamo šta bi bilo da je ispalo crno, dodao je Jeremić.

Jeremić je, piše Bi-bi-si, na Beogradskom sajmu primio vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm – uprkos činjenici da je doktorandsku praksu iz matematike radio u kompaniji Astrazeneka čija je vakcina takođe dostupna.

  • Nisam se rukovodio geopolitikom prilikom odabira vakcine, već isključivo medicinskim razlozima, konsultujući se sa mnogim lekarima, čak i iz Njujorka, naveo je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da ne može da zamisli da neće biti u prilici da ode u sedište Svetske organizacije samo zbog toga što je primio vakcinu kineskog proizvođača, i dodao da je optimista po pitanju budućnosti putovanja u eri uvođenja „kovid pasoša“.

Jeremić je naveo da su proizvodnja i distribucija vakcina postale važan element meke moći nekih država, a na tom polju je najdalje odmakla Kina, što se vidi i na primeru Srbije.

  • Vakcinska diplomatija biće još jedno polje rivaliteta Kine i Zapada, predvođenog Amerikom, ali je još rano da se podvuče crta i vidi ko je pobedio, a ko izgubio – mada je Kina u značajnoj prednosti, rekao je Jeremić.
  • Imajući u vidu gde se Zapad nalazio pre samo godinu dana, sa zatvorenim granicama čak i među članicama šengenskog sistema, sada je stanje mnogo bolje. Verujem da će država Zapada vremenom popraviti svoj rezultat, dodao je Jeremić.

BBC ističe da je Jeremić po diplomiranju fizike na Kembridžu opredelio da doktorat iz primenjene matematike radi na Imperijal koledžu Univerziteta u Londonu. Odabir teme za doktorat odveo ga je do Astrazeneke.

  • Moj rad kao matematičara u kompaniji Astrazeneka bio je usmeren na kreiranje finansijskih instrumenata koji bi pratili ispitivanje i proizvodnju. Da biste proizveli neki lek, morate da uložite bukvalno milijarde u istraživanja i razvoj i zato vam je važno da se finansijski osigurate i limitirate potencijalne gubitke. Moja doktorska teza se odnosila na takozvane realne opcije, koje bi kompanija koristila za kvantifikaciju budućih ulaganja i pratećih rizika, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su brojevi sa kojima barataju farmaceutske kompanije astronomski, ali da to ne znači nužno i tajnu moć farmaceutske industrije da, zarad profita, kreira potrebu za lekovima i vakcinama.

  • Poznajem lično mnoge ljude koji su na rukovodećim pozicijama tih kompanija, uključujući i one na čelu. Sećam se kako su razgovarali sa mnom dok sam bio u UN, kako su nastupali u Davosu i drugim međunarodnim skupovima, a sa mnogima sam i danas u kontaktu. Ako postoje neki zaverenički procesi, oni se odvijaju na način koji je meni promakao, rekao je Jeremić.

Jeremić je podvukao da nije završio svoj doktorat, za razliku od mnogih „perjanica aktuelne vlasti“.

  • Možda zbog toga i pomalo zaostajem u odnosu na njih, zaključio je Jeremić ironično.    

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.