Za JKP “Šumadiju“ i Grad – Sudbina Tržnice nije informacija koju bi građani trebalo da znaju

Društvo Grad Istraživanje

Šta se dešava sa gradskom Tržnicom? To pitanje portal Glas Šumadije želeo je da postavi Javno komunalnom preduzeću „Šumadija“ i Gradu, ali smo umesto toga naišli na zid.

Naime, iz par različitih izvora, Glas Šumadije došao je do informacija koje bi bitno moge da utiču na sudbinu jedne od najstarijih pijaca na Balkanu. Stoga smo pre objavljivanja informacija, u skladu sa novinarskom praksom i etikom, hteli da proverimo tačnost istih sa onima u čijoj se nadležnosti Gradska tržnica „Centar“ nalazi.

Pitanja i zahteve koja smo uputili JKP „Šumadiji“ i Gradu su sledeća:

1. Molimo Vas da nam dostavite kopiju projekta sa građevinskom dozvolom, rekonstrukcije Zelene pijace „Centar“.

2. Molimo Vas da nam dostavite kopiju projektnog zadatka rekonstrukcije Zelene pijace „Centar“.

3. Interesuju nas ulovi pod kojim je banka kreditira rekonstrukciju Zelene pijace „Centar“? Da li je istina da je banka kod koje je uzet kredit za finansiranje rekonstrukcije Zelene pijace „Centar“ dala rok do kraja godine da se rekonstrukcija mora završiti, u suprotnom će prekinuti kreditiranje?

4. Da li je istina da je u planu rušenje jedne (ili obe) kocke koje su napravljene ispred zgrade Tržnice, kao ulazi u garažu?

5. Ako je istina, koji je razlog rušenja?

6. Da li je istina da će morati da se izdvajaju novi troškovi za radove na fasadi zgrade Zelene pijace „Centar“?

7. Ako je istina, šta je razlog novim troškovima?

8. Da li je istina da su tokom rekonstrukcije Zelene pijace „Centar“ srušene stepenice u unutrašnjosti objekta, kojima se penje na galeriju? A da se sada razmatra kako da se stepenice ponovo postave?

9. Ako je istina, šta je bio razlog prvobitnog rušenja?

Pitanja samo, sa manjim razlikama uputili upravi JKP „Šumadije“ kao nosiocu projekta, ali i Gradu u čijoj je preduzeće JKP „Šumadija“ nadležnosti.

Odgovor koji smo dobili slobodno možemo reći ostavio nas je bez teksta. Razlog – nismo mogli ni da zamislimo da će nekome ko radi u javnoj sferi, pasti na pamet da kaže da pitanja koja se tiču javnog objekta nisu od interesa javnosti.

U preostalom delu pitanja iz tačke 3., kao i za pitanja iz tačke 4., tačke 5., tačke

6. i tačke 7. Obaveštavamo vas da se u konkretnom slučaju ne radi o informacijama od javnog značaja u smislu Člana 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja („Sl. glasnik PC“, br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010″) kojim definisano je da informacija od javnog značaja, u smislu tog zakona jeste informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna. U ovom trenutku preduzeće ne poseduje egzaktne podatke koji bi se mogli smatrati informacijom od javnog značaja u smislu Vašeg Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja niti dokument na kome se nalazi tražena informacija.

Identičan odgovor, odnosno prosleđen odgovor direktora JKP “Šumadije” Marka Vujnovića, dobili smo i od Grada.

Kada je reč o kreditnom finansiranju od strane banke, dobili smo nepotpun odgovor:

Vezano za tačku 3. Predmetnog zahteva obaveštavamo Vas sledehe:

Uslovi kredita su definisano Ugovorom o kreditu br. L2445/19 od 19.07.2019.godine. Članom 5. Navedenom ugovora, predviđeno je da EKC na godišіnjem nivou isnosi 3,45 %.

Zahtevli smo i da dobijemo na uvid kopije projekat i projektnog zadatka. Međutim, iako je JKP “Šumadija” nosilac projkta dobili smo “uputstvo” ovog preduzeća da projekat i projektni zadatak potražimo od Gradske uprave, što ćemo i učiniti.

Portal Glas Šumadije od početka godine više puta je izveštavao o svim nepravilnostima koje su pratile rekonstrukciju Gradske Tržnice “Centar“. Ni ovaj put, baš kao ni jedan pre toga, nećemo dozvoliti da dostupnost informacija ostane na zatvorenim vratima.

Na ovaj odgovor nadležnih, Glas Šumadije žaliće se Povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja, tražeći da JKP „Šumadija“ odgovori na pitanja od javnog interesa, koja se tiču svih građana Kragujevca.  

foto:
Tagovi:

4 komentara

  1. Pa ne mogu da kažu i priznaju da su napravili haos sa rekonstrukcijom pijace. Dokumentacija koja je tražena upravo bi to pokazala. Tu će sigurno biti posla i za tužilaštvo i MUP. Zgrada koja je zakonom zaštićena, ruinirana je od strane izvođača radova i biće potrebno još puno para samo za sanaciju štete. Neko će to morati da plati.

  2. E što mi krivo, toliko ljudi se namučilo da završi Megadens fakultet i sad nemaju gde da rade.

  3. Bahati su ovi u gradskoj vlasti, baš kao i njihove kolege iz republičke vlasti. Misle da će vladati beskonačno i gledaju na narod sa nipodaštavnjem. Narod je za njih stoka, i na njega obraćaju pažnju samo pred izbore. Posebno su bezobrazni i bezobzirni kad je u pitanju (ne)poštovanje zakona. Nećete vi iz Glasa Šumadije ništa dobiti od onog što ste tražili od naprednjačkih gradskih siledžija u vezi rekonstrukcije gradske Tržnice, bez obzira što se pozivate na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Svi podaci će biti dostupni tek kada padne sa vlasti i nestane sa političke scene ova naprednjačka pošast, i kada tužilaštvo i MUP počnu konačno da rade svoj posao. Bez straha i pritisaka, u skladu sa zakonom.Tada će biti mali ovi naši zatvori da prime masu naprednjačkih kriminalaca.

  4. Ne mogu da shvatim koji je um predvideo podzemnu garažu pored istorijskog objekta, a na 50m odatle postoji parking koji je mogao da se rekonstruiše kao onaj iz „Srca“ malo podzemno, malo nadzemno, na ulazu u grad i milina…Ovako….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.