Za praznike inspekcije napisale 102 kazne

Doba korone Društvo Ekonomija

Zamenica rukovodioca Radne grupe za koordinaciju republičkih inspekcija Svetlana Mijatović izjavila je danas da su tokom praznika zbog nepoštovanja epidemiloških mera napisane 102 prekršajne kazne u vrednosti 2,5 miliona dinara, prenosi Agencija FoNet.

– Više od polovine je u ugostiteljskim objektima. Od 66 kazni 40 je za nenošenje maski. Dakle, potpuno lična odgovornost pojedinaca, onih koji dolaze i zaposlenih. Isti broj kazni, ali samo za nenošenje maske bio je prilikom kontrole koncerata, sportskih događaja i u trgovinama, rekla je Svetlana Mijatović za RTS.

Ona je navela da je tokom praznika bilo angažovano oko 400 inspektora i da je obavljeno 13.600 nadzora.

Najviše su pregledani ugostiteljski objekti za ishranu i piće – 8.600 nadzora, i u turističkim centrima, Kopaonik, Zlatibor, banje, Fruška gora i Palić, tržni centri, trgovinske radnje i marketi –  oko 400 nadzora, rekla je Mijatović i dodala da je inspekcija pregledala i oko 300 autobusa u javnom prevozu.

Najčešći prekršaji su bili, kaže, kao i do sada – nenošenje maske, fizička distanca, kao i prekoračenje radnog vremena u istom procentu.

Mere su se, napominje, jednako poštovale svuda ili se na jednak način nisu poštovale.

– Skoro pa da u svim gradovima imate identičnu situaciju. Zatvoreno je šest objekata i izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti. Reč je o ugostiteljski objekatima: dva u Vranju, dva u Priboju, jedan u Loznici i jedan u Beogradu, ističe Mijatović.

Prema njenim  rečima, najveći problem u ovom trenutku je nepoštovanje distance.

Ona je navela da se u ugostitljeskim objektima ne poštuje pravilo o 50 odsto kapaciteta, razmak između gostiju je pola metra, umesto dva, a ne poštuje se ni odredba da se maska skida samo kada se pije piće ili jede hrana, javlja Agencija FoNet.

Foto: N. Raus
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.