Zahvaljujući UNICEF-u Centar za neonatologiju UKC Kragujevac dobio novi inkubator

Društvo Grad

U okviru velike kampanje UNICEF-a pod nazivom „Tako mali da bi u srce stali” koja je pokrenuta prošle godine sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u Srbiji, grad Kragujevac od juče (četvrtak, 15. april) je opremljeniji za jedan novi inkubator.

Vesna Savić Đukić, šefica za saradnju sa poslovnim sektorom u UNICEF Srbija uručila je inkubator dr Dragani Ristić, načelnici Centra za neonatologiju UKC Kragujevac, a isporuci je prisustvovala i Jovanka Nikolić, predstavnica kompanije DOO DIJAGONINVEST NOVI SAD, koja je zaslužna za ovu donaciju.

– Velika zahvalnost ide UNICEF-u jer je bio sa nama i u prethodnim godinama, a nesebično i posvećeno nastavlja da ulaže u razvoj i modernizaciju neonatalne nege u Kragujevcu, ali i u ostalim jedinicama u Srbiji. Pored inkubatora koji smo danas dobili, u junu ćemo dobiti dva reanimaciona stola od UNICEF-a koji zajedno sa nama, ostaje posvećen razvoju perinatalne i neonatalne nege u našoj zemlji. To je oprema koja nam je neophodna u svakodnevnom radu, oprema koja spašava živote najosetljivijih beba. UNICEF je partner koji nam obezbeđuje ne samo opremu najvišeg kvaliteta, već i ekspertsko znanje i posvećenost bez premca. Računamo na snažno partnerstvo sa UNICEF-om i u godinama koji dolaze, izjavila je načelnica Centra za neonatologiju UKC Kragujevac, dr Dragana Ristić.

U Srbiji se godišnje rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 rođeno prevremeno, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je u periodu od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivno neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Kragujevcu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, UNICEF je obezbedio i 12 neonatolnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama, od čega su tri donirana Centru za neonatalogiju u Kragujevcu. UNICEF je od 2017. uložio ukupno 36.928.892,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

– Danas je UNICEF isporučio 4 inkubatora u 3 neonatalne jedinice u Srbiji i to je tek deo opreme koju smo nabavili u okviru kampanje „Tako mali da bi u srce stali”. Zahvaljujemo građanima i kompanijama koji su nas podržali. Mi nastojimo da osiguramo visokokvalitetnu specijalizovanu neonatalnu negu za prevremeno rođene bebe. Iako se u Srbiji beleži smanjenje smrtnosti dece, ispred nas je još dosta rada na opremanju neonatologija i posebno na jačanju kontinuiteta nege između bolnica (jedinice za intenzivnu neonatalnu negu) i službi primarne zdravstvene zaštite, kako bi se obezbedila efikasna podrška prevremeno rođenim bebama u ovom kritičnom periodu njihovog života. Verujem da ćemo u saradnji sa ovako lojalnim partnerima uspeti da uradimo još više kako bismo smrtnost prevremeneo rođene dece sveli na minimum, izjavila je Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a.

Kampanji se odazvalo 4.992 pojedinca i 161 kompanija i zahvaljujući njima, UNICEF je samo tokom ove kampanje u periodu od novembra 2020., prikupio više od 10 miliona dinara, što je omogućilo nabavku četiri inkubatora, od kojih su dva namenjena Nišu, a po jedan Kragujevcu i Novom Sadu. Jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi, namenjen je Institutu za neonatalogiju u Beogradu, a dva reanimaciona stola će u junu biti dostavljena ovde u Kragujevac.

– Osećam veliko zadovoljstvo, jer danas stojim ovde u ime svoje kompanije DOO DIJAGONINVEST NOVI SAD koja dugi niz godina neguje društveno odgovorno poslovanje, prepoznajući različite potrebe našeg društva. Sada smo kroz donaciju inkubatora želeli da doprinesemo poboljšanju demografske slike, da utičemo na poboljšanje našeg društva u celini. Ovo je naša mala podrška u borbi koja ima više aspekata zapravo, od borbe za novi život do borbe za učešće svih nas kako bi Srbija postala bolje i bezbednije mesto za tek rođene bebe, tj. nove članove društva, izjavila je Jovanka Nikolić.

Kampanju „Tako mali da bi u srce stali” podržalo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, sa kojim UNICEF od 2017. godine intenzivno sarađuje na unapređenju rada neonatalne službe u Srbiji.

UNICEF će nastaviti sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu da dosegnu evropske standarde. To uključuje i sprovođenje principa porodično orjentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.

Prevremeno rođenoj deci neophodna je podrška i nakon izlaska iz bolnice, jer imaju veći rizik da kasne u razvoju i da imaju poteškoće u učenju. Stoga su angažovanje i rad sa porodicama radi lakšeg ranog prepoznavanja razvojnih kašnjenja i pravovremene intervencije najvažniji za zdravlje i budućnost deteta, posebno za decu koja su rođena pre vremena.

UNICEF poziva građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama nastave da pružaju pomoć, kako bismo pokazali svu snagu zajedništva i pomogli da najosetljivije bebe dobiju najbolje uslove za početak života.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.